Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Alles voor de schrijver: literaire fancultuur in Nederland

22 oktober 2014 @ 17:00 - 19:00

Gratis

Spui 25, Amsterdam – Presentatie themanummer Spiegel der Letteren in samenwerking met Uitgeverij Peeters. De avond wordt ingeleid door Gaston Franssen. Daarna zijn er korte presentaties van Rick Honings (Bilderdijk en zijn fans), Edwin Praat (Reve en fancultuur) en Thomas Vaessens (Das Magazin als fan community)  – en een reactie van Das Magazin-oprichter Daniël van der Meer. Het eerste nummer van het tijdschrift wordt vervolgens aangeboden aan televisiepresentator, bloemlezer en mediapersoonlijkheid Arie Boomsma. Daarna gaan de sprekers met elkaar in gesprek over de vraag: wat drijft de literaire fan precies?

Fans associëren we al snel met populaire cultuur: gillende Beliebers, verstokte Elvis-imitators of Star Trek-verzamelaars. Toch zijn er ook ‘literaire fans’: enthousiaste literatuurliefhebbers die hun hart hebben verpand aan een bepaalde auteur of een specifieke boekenserie – denk maar aan Harry Potter. Hoewel ze zichzelf niet vaak ‘fans’ zullen noemen, vertonen zulke lezers wel degelijk typisch fangedrag: ze verzamelen handtekeningen, parafernalia of edities, reizen naar locaties waar de bewonderde auteur ooit is geweest, spiegelen zich aan hun idool en delen hun voorliefde met andere fans in clubs, fanzines of huldebundels.

In een speciaal themanummer van het tijdschrift Spiegel der Letteren, samengesteld door Gaston Franssen en Rick Honings, doen negen letterkundigen verslag van hun onderzoek naar de ‘literaire fan’. Zij analyseren uitspraken en teksten van fans door de eeuwen heen, maar ze bestuderen ook hoe auteurs zich gedragen als fans, of zich daar juist van distantiëren. Tezamen bieden de auteurs een staalkaart van literaire fancultuur in Nederland, vanaf 1800 tot nu.

Toegang is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend.

 

 

Gegevens

Datum:
22 oktober 2014
Tijd:
17:00 - 19:00
Kosten:
Gratis
Site:
www.spui25.nl

Organisator

Spui 25
Telefoon
020 525 8142
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Spui25
Spui 25-27
Amsterdam,
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven