Het ramadan kookboek- Mounir Toub

Wakker worden met de geur van koffie

Mijn vrienden en collega’s weten dat ik geen ochtend mens ben. Daarom bedacht ik op een avond dat ik weer te laat in bed lag: dit moet anders kunnen. Ik probeerde een aantal dingen uit die de ochtend een stukje leuker moeten maken. Een zelfgemaakt kopje koffie uit m’n mooie filterkoffiezetapparaat bijvoorbeeld en een vrolijk muziekje tijdens de douche. Wat ook hielp: een lekker ontbijt. Met name de koffiehavermout uit Het ramadan kookboek van Mounir Toub deed wonderen voor m’n ochtendhumeur.

door OGLAYA DOUA

Wat eet je bij de Iftar? In Het ramadan kook boek staan 115 heerlijke recepten, waaronder harira, een verrassende shakshuka en zoetig heden als gevulde choco-dadels. Stuk voor stuk recepten die je kunt maken voor ramadan, Eid al-Fitr (Suikerfeest) en Eid al- Adha (Offerfeest). En je krijgt antwoord op de zestien meest gestelde vragen over de ramadan. Het mooie van Het ramadan kookboek is dat je eerst wordt meegenomen in de ramadan. Waarom vieren mensen zoals voetballer Soufiane Touzani en burgemeester Ahmed Aboutaleb de ramadan? En de meest gestelde vraag over de ramadan wordt beantwoord: mag je ook geen water drinken tijdens het vasten? Niet alleen voor vele moslims herkenbaar en fijn om herinnerd te worden aan het stukje zingeving dat de ramadan geeft. Het is ook fijn voor de lezer die niet zo bekend is met de ramadan om te weten dat de ramadan voor velen vooral een feest is. In het begin is vasten vaak wel lastig, maar het samenkomen met familie en vrienden en bezinning ervaren zijn juist de dingen waar het om draait.

Alle recepten in Het ramadan kook boek herinneren de lezer daar ook aan. Het zijn recepten die je bijvoorbeeld bij suhoor eet, de maaltijd voor zonsopgang, en niet veel tijd kosten zodat je tijd overhoudt voor het ochtendgebed. En voor niet-moslims die niet van de ochtend houden: tijd om dus langer in bed te blijven. Of juist recepten die wat uitgebreider zijn en die je samen met het gezin kunt maken en eten. Een nadeel is wel dat veel ingrediënten niet standaard in mijn keukenkastje staan. Als je je weg een beetje in de keu ken kent, weet je daar wel mee te experimenteren. Maar het zorgt er wel voor dat je minder vaak denkt: ik ga eens uit dit boek koken. Gelukkig zijn de recepten vaak wel goed te volgen en makkelijk klaar te maken. Ook fijn voor de vegetariër: Toub plaatst vaak tips erbij voor de vegetarische variant. Het ramadan kookboek is een mooie verzameling van Arabische gerechten die vaak weten te verrassen én lekker zijn. Handig als je wat houvast kan gebruiken tijdens de ramadan en je ochtend of tijd samen met anderen wilt opfleuren.

Mounir Toub, Het ramadan kookboek: met 115 recepten voor ramadan,

eid en andere feestmomenten, Kosmos,

208 p. (€ 27,50)

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven