Het Geheim Van Paardentaal – Juli Zeh

Sokkie en Sofie: een perfect paar

Juli Zeh schreef een kinderboek over Sofie, een paardengek meisje dat moet proberen het vertrouwen te winnen van een schuwe, mishandelde pony. Samen stelen zij de show. 

Door Liliane Waanders 

Sofie is twaalf en een echte paardengek. Het liefst zou ze een eigen pony hebben, maar dat is duur. Té duur. Bovendien vindt haar vader dat ze beter een teamsport kan doen. Maar een keer per week naar de manege, dat mag. Als Sofie gevraagd wordt voor Socrates, roepnaam Sokkie, te zorgen, voelt het toch alsof ze een eigen pony heeft. Sokkie is een ‘probleempaard’, een pony die in vijf jaar al meer meegemaakt heeft dan goed voor hem is, en daardoor niet in staat is mensen te vertrouwen. Sofie krijgt tot kerst de tijd om te laten zien wat Sokkie waard is. 

In Het geheim van paardentaal vertellen Sofie en Sokkie allebei hun verhaal. Dat van haar gaat over hoe ze thuis moet opboksen tegen haar vader en haar broer voor wie voetbal heilig is, maar ook over hoe ze er ondanks haar liefde voor paarden en pony’s aan twijfelt of het haar gaat lukken om Sokkie zadelmak te maken. Want eigenlijk weet ze helemaal niet hoe ze het aan moet pakken. Gelukkig krijgt ze hulp van een ervaren paardentrainster die haar leert hoe ze zich moet gedragen om Sokkie duidelijk te maken dat hij haar kan vertrouwen en moet gehoorzamen. 

Uit wat Sokkie vertelt, blijkt hoe verbaasd hij is. Hij weet niet wat hem na alle ellende die hij heeft meegemaakt overkomt: iemand die voor hem zorgt en haar best doet hem te begrijpen. Voor haar wil hij zijn best wel doen. Langzaam maar zeker krijgt Sokkie steeds meer (zelf)vertrouwen en ontdekt hij dat hij het in zich heeft om uit te groeien tot de ster van de manege. 

Het duurt even voor Het geheim van paardentaal op gang komt. Dat komt niet doordat Juli Zeh Sofie en Sokkie afwisselend hun verhaal laat vertellen. Dat helpt juist heel erg om de twijfels van beide te begrijpen. 

Nee, het lijkt wel of Juli Zeh in het begin van Het geheim van paardentaal het evenwicht nog moet vinden tussen het vertellen van een verhaal en het geven van informatie. Want Juli Zeh, zelf een paardenmeisje (maar ook schrijfster en rechter), heeft het boek ook geschreven om van alles te vertellen over paarden en hun (kudde)gedrag. Dat zit het verhaal over Sofie en Sokkie in het begin een beetje in de weg. Terwijl juist die achtergrondinformatie van Het geheim van paardentaal meer maakt dan een jeugdboek over een paardenmeisje dat in de manege niet alleen zichzelf maar ook een vriendje vindt.

Juli Zeh, Het geheim van paardentaal, vert. uit het Duits: Gertrud Jetten, 

Kluitman, 224 p. (€ 16,99), 10+  

Berichten gemaakt 5319

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven