De Kleermaakster van Parijs- Georgia Kaufmann

Terwijl Rosa Kusstatscher zich letterlijk opmaakt voor een belangrijk evenement vertelt zij haar levensverhaal. Ze neemt haar lezers mee op een reis door de tijd. Maar ondertussen verlaat zij haar badkamer niet.

door BIBIANNE OELDERIK

In De kleermaakster van Parijs laat Georgia Kaufmann haar hoofd persoon Rosa vertellen over haar veelbewogen leven. Het wordt de lezer meteen duidelijk dat Rosa zich opmaakt voor een uitzonderlijk evenement. Voor het eerst in haar leven weet de stijlvolle kleermaakster namelijk niet wat voor outfit geschikt is voor de gelegenheid. Om zichzelf te kalmeren richt Rosa zich tot de lezer. Rosa neemt de lezer mee op een reis door de geschiedenis en rond de wereld. ‘Onderweg’ bespreekt ze de gebeurtenissen die haar hebben gemaakt tot de succesvolle vrouw die ze nu is.

De kleermaakster van Parijs is een boek dat je beetpakt en niet meer loslaat. Kaufmann geeft het leven van haar hoofdpersoon Rosa Kusstatscher weer in een interessante raamvertelling, waarin Rosa vanuit het ik-perspectief haar levens verhaal vertelt aan een onbekende jij-figuur, aangesproken met ‘ma chère’, mijn liefste. Daardoor voelt het alsof Rosa de lezer direct aan spreekt, waardoor die een sterke band met Rosa voelt. Persoonlijk ben ik ook groot liefhebber van ik-verhalen. Een ik als verteller versterkt de band met de lezer en betrekt hem nog nadrukkelijker bij het verhaal. Ik had echt het gevoel dat ik bij Rosa in de kamer stond en luisterde naar haar levensverhaal. Dit gevoel wordt versterkt door de uitgebreide manier waarop Kaufmann zowel de gebeurtenissen als de locaties en omstandigheden beschrijft. Zo bevindt de lezer zich in het eerste hoofdstuk samen met Rosa in haar prachtige, met marmer beklede badkamer, waar zij zich opmaakt voor een belangrijke meeting. Vanuit deze badkamer wordt de lezer meegenomen naar het Italië van haar jeugd, de startlocatie van een uitgebreide reis door Rosa’s leven.

Met slimme trucjes – waaronder de keuze van de hoofdstuktitels – weet Kaufmann haar lezers steeds even terug in het heden te brengen, ook al reizen zij een groot deel van de wereld en de geschiedenis af. In het hoofdstuk ‘Steen’ wordt de locatie waar het verhaal zich afspeelt, de badkamer, beschreven. Daarop volgen hoofdstukken als ‘Tandenstokers’ en ‘Talkpoeder’, elk met een korte uitleg over hoe deze producten thuishoren in Rosa’s opmaakroutine. Daarbij blijken deze schoonheidsproducten gelinkt aan specifieke herinneringen. Door de lezer erop te blijven wijzen dat die zich nog altijd bij Rosa in haar mooie badkamer bevindt, houdt Kaufmann haar lezer in het hier en nu en wijst ze de lezer op de succesvolle uitkomst van Rosa’s veel bewogen leven, wat het soms zware verhaal van Rosa’s leven luchtig houdt.

Rosa’s verhaal is goed te volgen, ondanks de vele wendingen die haar leven neemt en plaatsen die Rosa gedurende haar leven bezoekt. Deze debuutroman van Georgia Kaufmann is zeker een aanrader.

Georgia Kaufmann, De kleermaakster van Parijs, vert. uit het Engels: Sylvia Wevers,

Bruna, 496 p. (€ 22,99)

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven