Interview Boekhandel Van der Velde: ‘Het brede assortiment, dat is onze kracht’

Iedere editie lichten we een boekhandel uit die de Boekenkrant verspreidt. Deze keer is dat boekhandel Van der Velde in Leeuwarden. Ronnie Terpstra (50) werkt al 24 jaar in de winkel als boekverkoper en hoofd inkoop.

Door: LAURA VAN DE BULT

Terpstra volgde de hbo-opleiding Cultuur en Recreatie, ‘maar toen ik klaar was met mijn opleiding wilde ik eerst iets anders gaan doen. In een boekhandel werken leek mij altijd wel heel erg fijn. Via een open sollicitatie kwam ik bij boekhandel Van der Velde in Leeuwarden terecht, en twee maanden later besloot de boekhandel dat ze die gast toch maar moesten houden. Ik heb overigens ook nog Geschiedenis gestudeerd, tot ik besefte dat ik met het geld dat ik kwijt was aan collegegeld ook boeken kon kopen. Ik lees al heel mijn leven, van kinderboeken en fictie tot non-fictie. Ik ben gek op lezen, ik pak alles aan wat op mijn pad komt. Ik heb een beetje van mijn hobby mijn beroep gemaakt.’

Terpstra leest meer dan honderd boeken per jaar. ‘Het gaat mij niet zozeer om de hoeveelheid boeken, dat is niet interessant. Je kunt er wel allerlei statistieken op loslaten, maar ja, wat zegt het dat iemand honderd boeken per jaar leest? Is dat veel, is dat weinig? De belangrijkste reden dat ik dit jaar minder dan honderd boeken per jaar wilde lezen, was om mij te focussen op de kwaliteit van wat ik lees. Maar ik moet zeggen: dat is me niet gelukt.’ Terpstra leest nu Een huis dat van ons is van Julia Deck en Ronnie de Roerdomp van Arjan Dwarshuis. ‘Die heb ik allebei vandaag of morgen uit en dan liggen er alweer nieuwe boeken op me te wachten. En zo gaat het maar door. Mijn favoriete boek is Suttree van Cormac McCarthy. Ik heb dat boek nu zestien keer gelezen en ik lees het elke zomer in de vakantie opnieuw. Elke keer dat ik dat boek lees, gebeurt er toch wel iets met me. En als ik een geheime tip moet geven? Eigenlijk heb ik er best wel veel, maar als ik eentje moet uitkiezen, dan het boek van Solvej Balle, Over de berekening van ruimte. Het boek gaat over een persoon die elke dag weer op dezelfde dag wakker wordt. Dat is een wat voorspelbaar, misschien algemeen concept, maar de manier waarop de auteur dit uitwerkt, is werkelijk fantastisch.’

De winkel in Leeuwarden is de oudste van allemaal: sinds 1892

Oudste winkel
De boekwinkel waar Terpstra in werkt maakt deel uit van een keten van negen winkels onder de naam Van der Velde. ‘De winkel in Leeuwarden is wel de oudste van allemaal, en bestaat sinds 1892. In 2005 zijn we wel verhuisd naar een nieuw pand dertig meter verderop, omdat de oude locatie te klein werd. Maar we zijn nog steeds gevestigd in het centrum, midden tussen de horeca. We zitten natuurlijk in de hoofdstad van Friesland, dus we hebben wel een sterke regiofunctie. We verkopen alle soorten boeken: we moeten het hebben van de breedte, dat is onze kracht. Door dit brede assortiment komen er veel soorten klanten binnen: studenten, oudere mensen, eigenlijk zijn we gewoon een weerspiegeling van de maatschappij. ‘Het huidige pand heeft een indrukwekkend oppervlak van maar liefst duizend vierkante meter. ‘Eigenlijk bestaat de winkel uit drie aan elkaar gekoppelde panden’, legt Terpstra uit. ‘Hierdoor heeft elke afdeling een eigen sfeer. Zo hebben we een tweedehands afdeling in het oudste gedeelte van de winkel. ‘We organiseren regelmatig boek activiteiten. Omdat we negen winkels hebben, gebeurt er eigenlijk elke week wel iets bij Van der Velde. Vorige week hadden we bijvoorbeeld op één dag drie signeersessies. Maar dat zijn wel uitzonderingen, want dit soort events zijn niet de corebusiness van Van der Velde.’

Terpstra wijst erop dat deze drie titels goed lopen in de winkel:
1. Nirwana, Tommy Wieringa, Uitgeverij De Bezige Bij
Het verhaal volgt kunstenaar Hugo Adema en zijn onderzoek naar het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader. In dit boek bepaalt de geschiedenis van een grootvader het heden van een kleinzoon. Samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren.

2. Winterverhalen, Ingvild H. Rishøi, vertaald uit het Noors: Liesbeth Huijer, Uitgeverij Koppernik
Winterverhalen bestaat uit drie novellen over persoonlijke veerkracht in tijden van tegenspoed, over mensen die hun weg proberen te vinden in een wereld van armoede en onzekerheid. In het boek ontmoeten we een tiener die op de vlucht is voor de sociale dienst met haar jongere broer en zusje, een jonge alleenstaande moeder die moeite heeft om voor haar dochter te zorgen, en een ex-gevangene die probeert persoonlijke tekortkomingen te overwinnen en een relatie met zijn zoon op te bouwen.

3. De Zanzibardriehoek, Martin Bossenbroek, Uitgeverij Athenaeum
Op de omslag staat: ‘De Zanzibardriehoek beschrijft de laatste episode in de slavernijgeschiedenis, als in 1873 Groot-Brittannië de sultan van Zanzibar dwingt tot het sluiten van de plaatselijke slavenmarkt, het centrum van de Oost-Afrikaanse mensenhandel. Een kwart eeuw later is het op het hele eiland gedaan met de slavernij. Net als met de onafhankelijkheid van het sultanaat. Zanzibar wordt een Brits protectoraat, bekrachtigd door de kortste oorlog in de geschiedenis – nog geen drie kwartier.’

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2024.
Benieuwd geworden? Bestel de boeken bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven