In Honey & Smoke van Sarit Packer en Itamar Srulovich maakt de lezer/kok een reis door landen waar eten en gastvrijheid nog erg met elkaar verbonden zijn. Waar mensen graag hun kennis overdragen over gerechten die al decennia in families worden doorgegeven.
Door Sabrina de Wit
Honey & Smoke: op zoek naar hete kolen, BBQ’end door de Levant bevat recepten van gerechten die op de barbecue bereid kunnen worden. Dat klinkt logisch, maar de titel is intrigerend. Met dit boek maken Sarit Packer en Itamar Srulovich een reis door de Levant.
De reis voert naar Jordanië, Egypte, Israël, Griekenland en Turkije. Sarit is opgegroeid in het Noorden van Israël en is naar Londen verhuisd, toen duidelijk werd dat ze haar werkend leven met koken wilde invullen. Itamar werd geboren in Jerusalem en is in Tel Aviv terechtgekomen om daar zijn culinaire opleiding te starten. Daar ontmoette hij Sarit. Samen startten ze in 2012 hun eigen eetgelegenheid Honey & Co in Londen, waar zij zich in 2006 vestigden toen Itamar als chef-kok bij Yotam Ottoleghi ging werken. Na Honey & Co openden ze nog drie vestigingen in Londen, waaronder restaurant Honey & Smoke. Met meerdere kookboeken en podcasts op hun website kun je wel spreken van vakidioten die de liefde voor een bepaald soort eten niet onder stoelen of banken steken.
Alternatieven voor de hamburger
Dit kookboek is dan ook niet zomaar een barbecuekookboek. Elk gerecht is cultuurbepalend voor een land of streek. Over elk land wordt een deel van de culinaire geschiedenis verteld. De foto’s roepen de sfeer op die ik bij dit soort gerechten voor me zie. Authentiek en echt, dit zijn geen foto’s waarop een gerecht er extra mooi uit moet zien.
De meeste gerechten zijn verrassend en nieuw, en bieden een mooie en vooral verfijnde aanvulling voor als je eens wat anders dan een hamburger wil serveren. Niet alle recepten sluiten aan bij wat we in Nederland gewend zijn te eten. Dan heb ik het over kippenhartspiesen en pittige kippenleverspiesen. Maar karbonades met specerijenboter en gepofte rode uien met salie-honing-walnotendressing, klinken als muziek in de oren.
Joojeh kebab: kip in yoghurt en saffraan
Als proef op de som ben ik begonnen met Joojeh kebab: kip in yoghurt en saffraan. Omdat de kip tussen de twee en de 24 uur in de marinade moet liggen, kun je het beste lang van te voren met de voorbereidingen beginnen. De ingrediënten waren allemaal in de supermarkt te koop, al was het even zoeken naar het – relatief prijzige – rozenwater.
Het recept is duidelijk beschreven, zodat iedereen het kan maken. Zelfs als je geen barbecue hebt, geven ze een optie om het toch te kunnen bereiden. Dit doen ze bij elk gerecht.
Ook na het roosteren op de barbecue blijft de kip dankzij de marinade heerlijk sappig. Als je je ogen voor een minuutje sluit, terwijl je net een hap van de spies hebt genomen, waan je je in het buitenland. De smaak is duidelijk niet westers.
Ik weet niet waar ik nu het meest van genoten heb: de prachtige foto’s, de verrassende gerechten of toch het gevoel dat ik door de prachtige verhalen op reis ben geweest. In mijn hoofd ben ik vele plekken afgegaan, die ik normaal niet zou bezoeken. Ik heb het gevoel dat ik een heel klein inkijkje gekregen heb in landen en culturen, die zich normaal niet zo snel voor mij ontvouwen. Maar die mij met elk gerecht wat ik vanaf nu uit dit boek maak terugbrengen naar het authentieke Morgenland.
Sarit Packer & Itamar Srulovich,
Honey & Smoke: op zoek naar hete kolen, BBQ’end door de Levant,
Kosmos, 256 p. (€ 35,99)