Lotje IJzermans: ‘Ik voel me bevoorrecht dat ik al deze boeken mag lezen’

In deze rubriek maak je kennis met een lezer. Deze maand is dat Lotje IJzermans, presentator van VPRO Boeken.

Door Tessa Kelderman

Wat doe je in het dagelijks leven?

‘Ik ben radio- en televisiemaker bij de VPRO. De laatste jaren presenteer ik op de vrijdag Nooit meer slapen, een radioprogramma over kunst en cultuur. Inmiddels presenteer ik ook het programma VPRO Boeken.

Waarom wilde je VPRO Boeken graag presenteren?

‘Ik vind het leuk om met alle kunstenaars te praten, maar schrijvers zijn over het algemeen heel goed met woorden en hebben vaak lang nagedacht over wat ze maken en wat ze willen zeggen.’

Zoek je de gasten van het programma zelf uit?

‘We hebben een redactie van twee personen, plus de eindredacteur en ik. Met z’n vieren bepalen we wie we willen uitnodigen. Dat is natuurlijk wel een uitdaging. Er komen heel veel boeken uit en we willen per se eerst de boeken lezen en zeker weten dat we ze goed vinden, maar we willen ook dat het als programma leuk is en dat het variatie biedt. Dus het is een beetje puzzelen.’

Heb je nog wel tijd om voor je plezier te lezen nu je zoveel bezig bent met boeken lezen voor je werk?

‘Nee, helemaal niet. We hebben twee schrijvers per week, dus ik lees twee boeken per week, en ik moet ook nog de interviews voorbereiden en meedenken over de komende weken. Maar ik vind het niet zo erg. Ik word nu heel erg verrast door alle boeken. In de eerste uitzending bespreken we het boek Een soort eelt van Rinske Bouwman, een tragikomische debuutroman. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar het is zo’n tof boek! Ik voel me ook bevoorrecht dat ik al deze boeken mag lezen, daar een keuze uit kan maken en dat aan een breder publiek kan vertellen.’

Hoe is de liefde voor boeken ooit begonnen?

‘Ik ben opgegroeid in een groot gezin met zeven kinderen, dus daar lagen altijd boeken. Een van de eerste boeken die ik me kan herinneren is De grote reis van Leloe Swalijs. Het is een sprookjesachtig boek met trollen en heksen, en ik vond het doodeng, maar het was zó fascinerend.’

Welk boek zou je iedereen aanraden?

‘Mijn jaar van rust en kalmte van Ottessa Moshfegh. Dat gaat over een depressieve vrouw die alles wat er aan gevoel in haar leeft ontkent. Haar remedie daartegen is niet in therapie gaan of pillen slikken, of wat dan ook. Ze wil gewoon rust, dus ze besluit om een jaar te gaan slapen. Dat is erg leuk.’

Welk boek ligt nu op je nachtkastje?

‘Dieven van het licht van Philipp Blom. Dat is een historische roman over een Nederlander die terechtkomt in Rome in de tijd van Caravaggio en de laat 16e eeuw. Hij schildert altaarstukken voor hoge kardinalen en andere pauselijke types. Het is een soort avontuurroman, maar er zitten ook historische figuren zoals Caravaggio in.’

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven