Wonka

Recensie: Hoe Willie Wonka werd

Met Kerst ging Wonka in première, de musicalfilm die het verhaal vertelt van Willie Wonka voordat hij de baas werd van zijn chocoladefabriek. Dat verhaal is er inmiddels ook als boek.


Door LILIANE WAANDERS


In Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl gaat Willie Wonka op zoek naar een opvolger. Iemand die zijn werk in zijn geest kan voortzetten. Wonka – de film van Simon Farnaby (scenario) en Paul King (regie), en het boek van Sibéal Pounder op basis van het scenario van die film – is wat er aan dat verhaal voorafging. Willie moet nog chocolatier/snoepjesmaker worden. Hij moet de droom van zijn moeder nog waarmaken: een chocoladewinkel openen in de Galerie Gourmet. Maar inmiddels is hij er klaar voor: tijdens een reis van zeven jaar om de wereld heeft hij ideeën opgedaan en smaken ontwikkeld. Om een winkel te kunnen openen moet hij eerst afrekenen met het ‘chocoladekartel’, bestaande uit de heren Wardeloos, Piepelman en Steekneus. Zij domineren de markt en willen koste wat kost voorkomen dat zij er een concurrent bij krijgen. Dat Willie een geduchte tegenstander is, weten ze nadat ze zijn snoepjes geproefd hebben. Willie, door geldgebrek in handen gevallen van de uitbuitende uitbaters van pension en wasserij Mangel en Zeperd, heeft het in die strijd – het kartel heeft de halve stad omgekocht, en dan krijgt hij ook nog te maken met een boze Oempa-Loempa – niet makkelijk. Maar gelukkig kan hij rekenen op de steun van iedereen die veroordeeld is tot het in lengte van jaren afbetalen van schulden aan dit tweetal. Ze verzinnen de ene list na de andere, waarbij het weesmeisje Noedel Willie’s steun en toeverlaat blijkt.


Wonderlijk genoeg – want hoe vaak gaat het niet mis met een prequel, zeker als die niet geschreven is door de schrijver van het oorspronkelijke verhaal – werkt Wonka. Simon Farnaby schreef personages de film in die zich kunnen meten met de slechteriken van Roald Dahl. En die personages houden stand in het boek. De novelisatie – zo heet het als je van een film een boek maakt – is een spannend en humoristisch avonturenverhaal. Of de stijl van Sibéal Pounder die van Roald Dahl evenaart, is een vraag die er eigenlijk niet toe doet. Dat Pounder schatplichtig is aan Dahl, en Willie Wonka zijn geesteskind is, is duidelijk. Maar Pounder schreef op basis van het scenario een verhaal vol vaart – waarin op een paar plekken nog sporen zichtbaar zijn van de musicalfilm die Wonka is – dat het in wezen zonder die context kan. Waar Wonka alleen geen antwoord op geeft is de vraag hoe Willie Wonka van een stralend en succesvol jongmens een ietwat achterdochtige man geworden is.


In januari werd Van Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl bekroond met een Gouden Boek: sinds 1968 zijn er meer dan 75.000 exemplaren van dit boek verkocht.

Sibéal Pounder, Wonka, vert. uit het Engels: Anne Douqué, De Fontein, 224 p. (€ 19,99)

Berichten gemaakt 5342

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven