Recensie: De wereld op zijn kop

Álfur heeft een missie: duidelijk maken dat zijn broertje Eiki niets mankeert. Arndís Thórarinsdóttir schreef met Salto een aangrijpende jeugdroman over een ingewikkeld onderwerp.  

door LILIANE WAANDERS.  

Totdat zijn ouders zijn jongere broertje Eiki laten testen en hij autisme blijkt te hebben, is het leven van de twaalfjarige Álfur redelijk overzichtelijk. Hij gaat naar school, heeft een beste vriend met wie hij gamet en Youtube-filmpjes maakt en hij traint hard om deel te kunnen nemen aan turnwedstrijden in Brazilië. Maar dan verandert dus alles. In de ogen van Álfur laten zijn ouders Eiki in de steek. Want Eiki heeft helemaal geen autisme, en dat zal Álfur bewijzen: hij doet er alles aan om zijn broertje alles te leren, zodat niemand iets op Eiki aan kan merken. Zijn vriendschap met Ragnar leidt eronder, de kansen om zich te plaatsen voor het toernooi nemen af. Als Álfur zelf even op adem moet komen, gaat hij naar tante Harpa, de zus van zijn moeder, die vroeger ook turnde. Een tante waar hij misschien wel niet voor niets niet mag komen.  

Het is een gewaagde keuze van Arndís Thórarinsdóttir om Álfur de verteller van het verhaal te laten zijn. Want zullen haar lezers wel snappen dat hij een zogenaamde onbetrouwbare verteller is? Dat zijn werkelijkheid misschien niet dé werkelijkheid is. Dat hij zo graag wil dat ze weer een normaal gezin worden, dat hij uit het oog verliest dat er echt iets met zijn broertje aan de hand is. Want het duurt even voor hij dat durft toe te geven (en dan blijkt de wereld toch niet te vergaan).

De keuze van Thórarinsdóttir om het verhaal door Álfur te laten vertellen, maakt dat er geen ontsnappen mogelijk is aan de ernst van dit verhaal, terwijl het Salto ook lucht geeft, want de oplossingen die Álfur bedenkt, zijn de oplossingen van een kwetsbare en intuïtieve twaalfjarige. In Salto maakt Thórarinsdóttir invoelbaar hoe ingrijpend het is als van het ene op het andere moment niets meer vanzelfsprekend is. Hoe zelfs in een hecht gezin alles op losse schroeven komt te staan, omdat iedereen op een eigen manier omgaat met verdriet en onzekerheid. Hoewel vanwege de zware onderwerpen af en toe heel pijnlijk en confronterend, is Salto ook een opbeurend boek over de kracht van vriendschap. Over doorzetten. En over banden die niet verbroken of ook weer hersteld kunnen worden. 

Arndís Thórarinsdóttir
en Linde Faas (ill.), Salto,
vert. uit het IJslands:
Willemien Werkman,
Volt, 296 p. (€ 16,99),
vanaf 10 jaar

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven