Zombies op school- Marieke Boeijen

‘Ik moet je iets vertellen waar je misschien van schrikt. Als je dit boek in je slaapkamer leest, kun je maar beter even stoppen. Zoek liever een veilig plekje tussen je ouders op de bank.’ Zo begint het debuut van Marieke Boeijen: Zombies op school. Een heel spannend, maar toch ook grappig boek over zombies.

door MAAIKE DE VRIES

‘Niet alle doden zijn zo dood als een pier. Sommigen krijgen een tweede kans om te leven, net zoals je in games een extra leven krijgt.’ In Zombies op school maken we kennis met Mick en zijn beste vriend Jimmy. Het is over een tijdje kerst en de klas gaat een musical opvoeren. Tijdens het oefenen verdwijnt Midas, een vervelende jongen die nog niet zo lang bij hen op school zit, plotseling. De klas gaat door met repeteren, maar Midas blijft spoorloos verdwenen. En wat nog gekker is: sinds Midas weg is, doet Jimmy heel erg raar tegen Mick. Hij speelt met andere jongens, toont interesse in voetbal – terwijl hij dat nooit leuk vond – en doet kortaf en stoer.

Er gebeuren steeds meer ongewone dingen. Mick ontvangt een mysterieuze brief, waarin de briefschrijver – de tante van Mick (waarvan hij niet wist dat zij bestond!) – hem uitlegt hoe zombies tussen de mensen kunnen komen en ‘bezit’ kunnen nemen van hun lichaam. Mick is helemaal in shock. En hij kan het met niemand delen, want zijn ouders ontkennen dat hij een tante heeft en Jimmy trekt steeds meer naar zijn ‘nieuwe vrienden’. Micks klas krijgt een nieuwe meester, Rolf. Hij ondervraagt Mick te pas en te onpas over wat hij weet van Midas’ verdwijning. Vreemde gebeurtenissen blijven zich opstapelen. Je wordt steeds nieuwsgieriger naar waar Midas nu is gebleven en waarom Jimmy zo raar doet.

Ik heb tijdens het lezen niks gemerkt van dat dit het debuut is van de schrijver. Zombies op school leest soepel en alles grijpt logisch in elkaar. De fantastische en overvloedige illustraties van Geert Gratama maken het tot een feest om te lezen: er is veel ruimte op de pagina’s en dat vinden veel kinderen prettig. Ik denk dat veel kinderen dit boek zullen waarderen. De liefhebbers van Tosca Menten en Jozua Douglas bijvoorbeeld, waar van veel boeken toevallig ook geïllustreerd zijn door Geert Gratama. Het is spannend, maar niet té eng. Maar ik zou toch maar voor de zekerheid tussen je ouders op de bank blijven zitten tijdens het lezen!

Marieke Boeijen en Geert Gra tama (ill.), Zombies op school,

Lannoo, 246 pagina’s (€ 16,99), 9+

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven