Interview Ciara Smyth: ‘Ik wilde laten zien dat openlijk gay zijn ook een gewoon deel van je leven kan zijn’

Boy meets girl… en dan kun je de rest van het verhaal wel raden. De zeventienjarige Saoirse heeft om die reden een hekel aan romantische comedy’s. Tot ze Ruby ontmoet, die haar overhaalt om één zomer lang te doen alsof ze in zo’n romcom zitten.

Door Mirjam Mulder

In De falling in love montage zet de Ierse Ciara Smyth de typische romcom-clichés op zijn kop, om een boek te schrijven dat zíj graag had willen lezen toen ze zeventien was. Ze vertelt ons er alles over.

Ciara Smyth (c) Darren Craig

Saoirse houdt van horrorfilms, en Ruby van romantische comedy’s. Welke van de twee vind jij het leukst? En wat is jouw favoriete film?
‘Ik houd van allebei, maar ik ben echt dól op romcoms. Voor horrorfilms is mijn smaak heel specifiek. Net als bij Saoirse is Scream mijn favoriet, omdat het telkens naar zichzelf terugverwijst en vreselijk grappig is. Mijn favoriete romcom hangt af van mijn humeur, maar ik ben dol op My Best Friends’ Wedding. De muziek is fantastisch en ik vind het leuk dat de hoofdpersoon eigenlijk heel vreselijk is, maar dat je toch voor haar duimt!’

Naast schrijver ben je ook een geestelijk verzorger. Gebruik je weleens dingen die op je werk gebeuren als inspiratie voor je verhalen?
‘Ik gebruik mijn werk niet direct als inspiratie. Maar ik denk dat het wel een grote impact heeft op hoe ik schrijf. Ik verdiep me altijd als eerste in wie het personage is. Op werk ben ik altijd heel nieuwsgierig naar de mensen en waarom ze de dingen doen die ze doen. Ik probeer hun innerlijke wereld te doorgronden, en dat is eigenlijk ook wat je doet als je schrijft. Soms doet Saoirse dingen die niet “juist” zijn, maar als je weet wat er in haar hoofd omgaat, in haar leven, dan is haar gedrag juist heel logisch.’

De moeder van Saoirse heeft dementie, en Saoirse moet toekijken hoe zij steeds verder wegzakt. Was het moeilijk om jezelf in haar schoenen te plaatsen?
‘Wat Saoirse overkomt is zó verdrietig, en hoewel die specifieke situatie mij niet is overkomen, denk ik dat het wel mogelijk is om je je in haar gevoelens te verplaatsen, ook al heb ik ze misschien zelf in een andere situatie ervaren. Ik vind dat Saoirse er eigenlijk bijzonder goed mee omgaat, als je bedenkt wat ze allemaal op haar bordje heeft. Ze is pas zeventien. Zeventien zijn is al moeilijk genoeg!’

Bij wijze van experiment besluiten Ruby en Saoirse alle typische romcom-dates na te doen. Wat denk je dat ze daarvan uiteindelijk leren?
‘Er is heel weinig representatie is van hoe een echte, gezonde relatie eruitziet. Daarvoor kijken we toch vooral naar boeken en films. Maar dat zijn verhalen, geen educatief materiaal! Ik denk dat Saoirse zich realiseert dat het leven niet is zoals in de films en dat echte relaties veel complexer zijn en niet altijd netjes met een strikje worden afgerond.’

Niemand in het boek lijkt er bijzonder om te geven dat Saoirse lesbisch is. Was dat een bewuste keuze?
‘Ja, dat was het zeker. Ik wilde over een lesbisch personage schrijven dat problemen had, maar waarbij haar seksualiteit niet één daarvan was. Uit de kast komen kan heel moeilijk zijn, homofobie is ook nog steeds een echt probleem en het is heel belangrijk dat we boeken hebben die daarover gaan. Maar ik wilde een boek schrijven dat ik had willen lezen toen ik jong was, eentje dat laat zien dat het ook goed kan gaan, dat openlijk gay zijn ook een gewoon deel van je leven kan zijn. En dat is hoe het zou moeten zijn.’

Ciara Smyth, De falling in love montage, vertaling: Maria Postema, Uitgeverij Querido, 336 pagina’s (€ 18,99)

Dit interview verscheen eerder in de BKYA, editie mei 2021.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven