De buurtwinkel van tweede kansen – Kim Ho-Yeon

De kracht van verbinding Hoe vaak denk jij dat anderen een beter leven hebben? We doen het allemaal wel eens: denken te weten hoe het leven van iemand anders eruitziet. Het is iets dat bijna vanzelf gaat. Maar wat we niet vaak doen is luisteren, een onbekende aanhoren. Dokgo doet dat wel. En dat brengt hem een heel nieuw leven.

Door Tessa Kelderman

De buurtwinkel van tweede kansen begint met Dokgo, een dakloze man die de portemonnee van mevrouw Yeom vindt op het treinstation van Seoul. Mevrouw Yeom, de eigenaar van een buurtwinkel, wantrouwt deze man aanvankelijk. Kan ze erop vertrouwen dat hij haar eigendommen niet zal stelen? Naarmate de tijd verstrijkt en ze Dokgo vaker tegenkomt, wordt ze echter verrast door zijn gedrag. Zozeer dat ze zelfs besluit hem een nieuwe kans te geven: hij mag de nachtdienst draaien in haar buurtwinkel.

Dit boek beperkt zich niet tot een of twee perspectieven. Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit het standpunt van een ander personage. Deze mensen hebben allemaal iets met de buurtwinkel van mevrouw Yeom te maken en vertellen over hun leven, een leven dat het leven van iedereen zou kunnen zijn. Hun problemen zijn heel realistisch en dat zorgt ervoor dat je je als lezer goed kunt inleven in elk verhaal. Eigenlijk gebeurt er niet heel veel, maar de simpele connecties die in elk verhaal worden gemaakt ontroeren.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is hoe al deze verschillende verhalen samen de puzzelstukjes van Dokgo’s mysterieuze verleden blootleggen zonder dat hij zelf aan het woord komt. Langzaam kom je erachter wie hij is en hoe hij dakloos is geworden, maar ook dat er geluk is te vinden in iets heel kleins. De buurtwinkel is een plek waar mensen komen en gaan – personeel en bezoekers; een plek waar mensen zich thuis voelen en kunnen schuilen bij elkaar.

De krachtige boodschap die dit verhaal overbrengt is dat je mensen niet moet beoordelen en onderschatten op basis van hun uiterlijk. Een simpele ontmoeting kan je een wijze les leren en slechte communicatie is vaak de oorzaak van de grootste problemen in het leven. Dat De buurtwinkel van tweede kansen onder het genre ‘healing fiction’ valt is dus ook niet zo gek. De personages, maar ook de lezers, wordt door de korte ontmoetingen in de buurtwinkel van mevrouw Yeom een tweede kans gegund, en zo geneest er een stukje in hun hart dat al lange tijd gebroken was.

Kim Ho-Yeon, De Buurtwinkel Van Tweede Kansen, Vert. Uit Het Koreaans: Mattho Mandersloot En Thyrze Van Onna,

Wereldbibliotheek, 240 P. (€ 20,99)

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven