Schrijfwedstrijden: een overzicht

Door heel Nederland en Vlaanderen zijn er jaarlijks verschillende schrijfwedstrijden voor iedereen! Jong of oud, bekend of nog onbekend, poëzie, proza, scenario, essay, alles vind je er terug. Om deze hoeveelheid aan wedstrijden behapbaar te maken heeft de redactie een overzicht gemaakt. Mis je nog iets? Laat het ons dan vooral weten!

Baarnse Literatuurprijs

Dit is een jaarlijkse schrijfwedstrijd voor korte verhalen (maximaal 850 woorden) rondom elk jaar een nieuw thema. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Cultureel Festival Baarn. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

De Schrijverspodiumprijs

Het Schrijverspodium organiseert openbare dichtwedstrijden waaraan zowel beginnende als gevestigde schrijvers deel kunnen nemen. De winnaar wordt bepaald door de deelnemers (het publiek) en de wedstrijdjury. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Debutantenschrijfwedstrijd

Jaarlijks georganiseerd door online schrijversacademie Editio, voor iedereen die nog niet gedebuteerd is en een verhaal, gedicht of scenario in wil sturen. Er is zowel een vakjuryprijs als de publieksprijs. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Dertien in een dozijn

Tijdens het culturele evenement Het Woord uit Noord, dat meerdere keren per jaar plaatsvindt, kunnen dertien schrijvers zich aanmelden voor de schrijfwedstrijd. De geselecteerde schrijvers leveren ieder een woord aan, en de resulterende dertien woorden moeten in het uiteindelijke verhaal verwerkt worden. De winnaar wordt tijdens het evenement bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen op hun Instagramaccount: het.woord.uit.noord

Europese flitsverhalenwedstrijd

De European Association of Creative Writing organiseert deze wedstrijd in wel dertien landen waaruit schrijvers hun verhaal van onder de 100 worden kunnen inzenden. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Goeken Prijs

Dit is een schrijfwedstrijd voor spannende verhalen georganiseerd door Hebban, hiervoor onder de naam de Zilveren Strop. De uitreiking vindt plaats tijdens de Avond van het Spannende Boek. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Hendrik Prijs-prijs en de Guido Wulms-prijs

Deze wedstrijden worden jaarlijks georganiseerd door de stad Sint-Truiden. De eerste is vernoemd naar de Belgisch-Limburgse schrijver Hendrik Prijs en is voor het beste korte verhaal. De tweede is vernoemd naar de eveneens Belgisch-Limburgse schrijver Guido Wulms en is voor het beste gedicht. Beide prijzen zijn bedoeld voor jongeren en nog niet-gevestigde schrijvers. Klik hier voor meer informatie over de Hendrik Prijs-prijs en hier voor meer informatie over de Guido Wulms-prijs.

Het Rode Oor

Jaarlijks organiseert deBuren deze erotische schrijfwedstrijd in Vlaanderen en Nederland met elk jaar een nieuw thema voor een erotisch kortverhaal dat de grenzen van dit genre oprekt. Ieder jaar wordt er zowel een winnaar door de vakjury en door het publiek gekozen tijdens een literaire avond waarbij de stukken voorgedragen worden voor een publiek. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

ILFU Verhalenwedstrijd

Ieder jaar kunnen jonge schrijvers een stuk inzenden gebaseerd op het vooraf aangekondigde thema in een van de vijf categorieën (proza, poëzie, audio, beeld en spoken word) waaruit een categoriewinnaar en één hoofdwinnaar worden gekozen. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Joost Zwagerman Essayprijs

Deze jaarlijkse essayprijs is bedoeld voor schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd. Het is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De uitreiking vindt plaats in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Limnisa kortverhaalwedstrijd

De prijs voor deze wedstrijd is wel erg bijzonder: een schrijfvakantie in het Griekse Limnisia. Gebaseerd op een wisselend thema kunnen schrijvers jaarlijks hun fictieve korte verhaal insturen, waaruit een tweekoppige jury een eerste, tweede en derde plaats zal toekennen. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Dit is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. Inzending kan in twee categorieën: essay en recensie. De winnaar wint niet alleen een geldprijs, maar ook een mentorschap van een jaar. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario

Deze jaarlijkse prijs wordt door een onafhankelijke jury uitgereikt aan het beste scenario voor een nog te produceren Nederlandstalige speelfilm. Met het prijsgeld, verworven dankzij het Visser-Neerlandiafonds, kan de winnaar de film verwezenlijken. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Write Now!

Ieder jaar kunnen jongeren van vijftien tot en met vierentwintig jaar hun tekst insturen – alle genres zijn welkom. De inzending worden verdeeld in vijf regionale voorronden (Noord-, Midden-, Zuid-Nederland en Vlaanderen), waarvan de winnaars samenkomen voor de landelijke finale. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

55 woorden

In de Week van het Korte Verhaal vindt sinds een aantal jaar deze schrijfwedstrijd plaats. 55 fictieve verhalen van ieder 55 woorden worden uit de inzendingen geselecteerd en gebundeld. Klik hier voor meer informatie over deze prijs of om deel te nemen.

Berichten gemaakt 5295

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven