De beterweter- Marc-Uwe Kling en Astrid Henn

Baas boven baas boven baas

Wie had dat gedacht: dank zij de Beterweter die zich schuilhoudt op de zolder van hun oude nieuwe huis zien Tina en Theo Theufel een grote wens in vervulling gaan.

Door LILIANE WAANDERS

In het gezin Theufel (met TH natuurlijk) weet iedereen het altijd beter. Toch heeft niet iedereen altijd gelijk. En dat is best lastig. Want wijsneuzen Tina (10 jaar, 7 maanden en 4 dagen) en Theo (8 jaar, 5 maanden en 21 dagen) kunnen niet altijd op tegen hun vader en moeder, twee enorm oude (maar dat is volgens Theo iedereen boven de vijfentwintig) pietjes-precies. Tina en Theo moeten altijd op hun woorden letten (hun ouders trouwens ook). Als Tina en Theo op de zolder van hun nieuwe huis piraatje spelen, ontdekken ze in een doos met boeken een blauw (sorry, een turquoise) mannetje dat het nog beter weet als/dan zij. Met hulp van deze Beterweter (hij weet – meestal dan – alles nog beter) verzinnen Tina en Theo een list om een grote wens in vervulling te laten gaan. Even ziet het er niet goed uit voor broer en zus Theufel, maar dan verspreekt papa zich…

Wat Marc-Uwe Kling de familie Theufel laat meemaken, komt natuurlijk in de beste families voor. Kinderen die op het brutale af hun ouders te slim af willen zijn, ouders die op elk woord zout leggen en dan denken de leukste thuis te zijn. En dat weet Marc-Uwe Kling natuurlijk ook. In De beterweter combineert hij dat gegeven met een ander voor kinderen aantrekkelijk thema: de onzichtbare bondgenoot. Aan beide onderwerpen geeft hij een eigen draai. Terwijl de schrijver de rollen in het verhaal eerlijk verdeelt, is op de tekeningen van Astrid Henn de beterweter dé held. Hij is de enige met een niet-inwisselbaar uiterlijk (al lijkt hij verdacht veel op een minion). De illustraties zijn op de eerste plaats bedoeld om het verhaal te ondersteunen. Dat is voor wie De beterweter zelf al kan lezen genoeg, maar voor kinderen die zich laten voorlezen zouden extra visuele ankerpunten welkom zijn geweest.

Het Nederlands van Jaap Rob ben klinkt net iets minder stout dan het origineel, maar hij vond mooie en creatieve oplossingen voor de woordgrappen en talig heden die Marc-Uwe Kling in De beterweter stopte.

Marc-Uwe Kling (tekst) en Astrid Henn (ill.),

De beterweter,

vert. uit het Duits: Jaap Robben,

72 p. (€ 17,99), 6+ (verschijnt 19 maart)

Berichten gemaakt 5295

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven