Hotel Portofino

Hotel Portofino – Zomer aan de Rivièra – J.P. O’Connell

Een onrustige zomer

Bella Ainsworth heeft het eerste jaar als eigenaresse van Hotel Portofino goed doorstaan. Vol goede moed is ze aan haar tweede seizoen begonnen. Maar dan duikt echtgenoot Cecil op en beginnen de problemen zich op te stapelen.

Door GERDA VISSER

Er is weinig veranderd een jaar nadat Hotel Portofino geopend is: iedereen is nog werkzaam voor Bella Ainsworth en heeft het hotelwezen in de vingers gekregen. Het harde werken heeft geloond: veel van de gasten zijn teruggekomen. Daardoor pak je als lezer de draad weer snel op. Bella denkt ook echt de zaken op orde te hebben, maar als haar echtgenoot Cecil opeens weer voor haar neus staat met heel andere plannen, stapelen de problemen zich langzaam op. Hij heeft zich ingelaten met allerlei dubieuze handeltjes en is daardoor onder invloed van de maffia en de fascistische politicus Danioni gekomen. Bella moet haar verstand goed gebruiken om Cecil weg te krijgen en het hotel in bezit te houden. Er zijn gelukkig voldoende vrienden en gasten die aan haar kant staan.

De roman heeft diverse verhaallijnen: een aanslag op fascisten, waar het hotel bij betrokken raakt door de vriendschap met een aanslagpleger; de persoonlijke problemen van de familie Ainsworth en hun medewerkers; de duizelingwekkende terugkeer van de onstuitbare actrice en jazz-zangeres Claudine, met als gevolg paparazzi voor het hek van het hotel en de eeuwige dreiging van Danioni. Als dan ook nog een recensent van een toonaangevende hotelgids zijn intrek in het hotel neemt, wordt het de eigenaresse te veel: ‘[…] Bella’s eerdere gevoel van tevredenheid begon weg te sijpelen. Het viel niet mee om enthousiast te blijven wanneer perfectie het enige was wat ertoe deed. Het was eigenlijk belachelijk, bedacht ze, dat zo’n klein beetje informatie de hele dag kon verpesten.’

De laatste twee hoofdstukken vol dood en verderf vormen de climax. Hotel Portofino – Zomer aan de Rivièra is met veel vaart geschreven. De roman verveelt geen moment. Toch voelt het af en toe als een beetje te veel. Aan het eind worden sommige draden slecht afgehecht. Dat kan bedoeld zijn als cliffhangers richting een derde deel, maar hiermee doet de auteur het verhaal te kort. Maar het is een ultiem vakantieboek voor aan de rand van het zwembad of met je voeten in de zee. Bij voorkeur natuurlijk in Portofino zelf.

J.P. O’Connell, Hotel Portofino – Zomer aan de Rivièra, vert. uit het Engels: Selma Soester, Luitingh-Sijthoff, 352 pagina’s (€ 22,99)

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven