Het gat- Pyun Hye- Young

Pyun Hye-youngs indruk wekkende roman Het gat biedt een diepgaande verkenning van de menselijke psyche. Met haar gedetailleerde schrijfstijl en indringende thema’s weet Pyun de lezer mee te slepen in een complexe roman over emoties en onthullingen.

door AEFKE TEN HAGEN

In Het gat maakte de lezer kennis met Oghi, een man die na een auto-ongeluk verlamd raakt en zijn vrouw verliest. Hij wordt verzorgd door zijn schoonmoeder, die haar eigen demonen en geheimen met zich meedraagt. Eenzaam in zijn bed denkt Oghi aan zijn vrouw die al haar levensdoelen gedwarsboomd zag, behalve één: het aanplanten van de tuin voor hun huis: ‘De tuin zoals zijn vrouw die had verzorgd bestond niet meer. Hij kon zich niet herinneren welke bloemen er destijds hadden gebloeid. Deels omdat het hem geen zier interesseerde, deels omdat zijn vrouw de tuin zo had ingericht dat er een organisch, harmonieus geheel ontstond, waarin geen afzonderlijke plant de rest overtrof.’

Terwijl Oghi worstelt met zijn fysieke beperkingen en de nasleep van het ongeluk, worden langzaam geheimen uit zijn verleden onthuld. Via flashbacks wordt de lezer meegenomen op een emotionele reis door het verleden van Oghi en zijn schoon moeder. Geheimen worden ontrafeld en de ware aard van hun relatie komt aan het licht.

Wat dit boek zo indrukwekkend maakt, is de diepgang van de karakterontwikkeling en de gelaagdheid van de plot. Pyun neemt de tijd om de beweegredenen van haar personages te ontrafelen, waardoor de lezer een intiem inzicht krijgt in hun gedach ten en gevoelens. Oghi wordt geportretteerd als een complexe en gebroken ziel, gekweld door schuldgevoelens en verlangens naar vergelding. Zijn schoonmoeder is even intrigerend, met haar eigen verborgen motie ven en innerlijke strijd. De schrijfstijl van Pyun is meesterlijk, met prachtig uitgewerkte zinnen die zowel poëtisch als beklemmend zijn. Ze weet de sfeer van het verhaal perfect te vangen, met een constante spanning die de lezer op het puntje van zijn stoel houdt.

Een ander opmerkelijk aspect van Het Gat is de manier waarop Pyun diepgaande thema’s als trauma, eenzaamheid en verlossing verkent. Ze schuwt niet om de duistere kanten van het menselijk bestaan bloot te leggen, wat resulteert in een verhaal dat zowel confronterend als ontroerend is. De lezer wordt gedwongen om na te denken over de complexiteit van menselijke relaties en de grenzen van vergeving. Het gat is een meeslepende leeservaring die nog lang na het omslaan van de laatste bladzijde bijblijft. Voor liefhebbers van literaire fictie en psychologische romans is dit boek zeker een aanrader.

Pyun Hye-young, Het gat, vert. uit het Koraans: Mattho Mandersloot,

196 p. (€ 24,99)

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven