Wat doet Özcan Akyol graag in zijn vrije tijd?

In deze rubriek maak je kennis met een lezer. Deze maand is dat Özcan Akyol, presentator van Eus’ Boekenclub, het programma dat in de aanloop naar de Boekenweek weer dagelijks te zien was. 

Door Tessa Kelderman 

Wat doe je in het dagelijks leven? ‘Ik schrijf boeken en columns, ik presenteer televisieprogramma’s en ik geef veel lezingen in het land, zowel in bibliotheken en theaters als op middelbare scholen. Daar geef ik gastlessen aan verschillende klassen in de hoop dat zij beter gaan begrijpen waarom het lezen van boeken zo waardevol en belangrijk is, en dat het ook mensenlevens kan veranderen.’ 

Hoe is die liefde voor boeken begonnen? ‘Ik kom niet uit een talig gezin en ik was ook best wel een kwajongen vroeger. Ik zat in een huis van bewaring en daar ben ik pas op mijn achttiende een boek gaan lezen. Tot die tijd had ik een slechte relatie met boeken, maar toch raakte ik erdoor betoverd. Dat je jezelf kunt onderdompelen in andere werelden en even weg kunt zijn uit dat vluchtige landje waarin wij leven, vind ik het mooist.’ 

Je leest veel ter voorbereiding voor Eus’ Boekenclub. Heb je nog wel tijd om voor je plezier te lezen nu je zoveel bezig bent met lezen voor je werk? ‘Helaas niet, dat is wel iets wat me bezighoudt. Deadline lezen bestaat ook, heb ik ontdekt, en dat doe ik heel veel. Af en toe verschijnen er wel boeken – veelal van buitenlandse auteurs – waarvan ik denk: die zou ik graag lezen, maar ik kom daar niet aan toe. Ik moet natuurlijk weten wat voor boeken mijn gasten hebben geschreven, dus in die zin zou een beetje gek zijn om te zeggen: “ik vind dat erg”, maar ik vind het wel jammer dat ik niet genoeg tijd overhoud voor boeken die me ook boeien.’ 

Moet je afkicken na het lezen voor Eus’ boekenclub‘We gaan eind mei weer een reeks van het programma maken, dus ik heb nog geen tijd om af te kicken. Maar dat afkicken duurt meestal ongeveer een week, en dan kan ik gewoon weer lekker gaan lezen. Ik wil wel eerlijk zijn: het is niet zo dat alles wat bij ons in het programma voorbijkomt bij mij past. Dus het is soms ook wel fijn als het voorbij is en je even een boek kunt pakken dat je zelf interessant vindt, maar ik lees ook veel mooie boeken door het programma.’ 

Welk boek zou je iedereen aanraden? ‘De Mijn strijd-reeks van Karl Ove Knausgard. Ik heb die reeks zeven of acht jaar geleden gelezen en dat vond ik een hele geweldige leeservaring. Het zijn enorm dikke boeken en eigenlijk gebeurt er helemaal niet veel, maar stilistisch zit het zó goed in elkaar. Knausgard is een begenadigde verteller van hele kleine zaken. Hij kan in tien pagina’s uitleggen hoe hij koffiezet, maar op een of andere manier heeft hij de gave om je als lezer constant al die pagina’s door te krijgen.’ 

Welk boek ligt nu op je nachtkastje? ‘Ik ben net begonnen in Money van Martin Amis. Iemand vertelde mij: “je moet dat boek eens lezen, want het lijkt qua stijl heel erg op jouw boek”. Vandaar dat ik het heb aangeschaft.’ 

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven