Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

200 jaar monarchie: Nederland en Oranje

17 april 2014 @ 15:00

€15,

Literalinea, Amsterdam – In dit herdenkingsjaar wordt veel aandacht besteed aan onze monarchie en met name aan de koningen Willem I, Willem II en Willem III. Maar zij hadden ook echtgenotes, moeders en dochters. Anneke Luger zal spreken over hun rol en positie binnen het koningshuis. Bovendien komen het essay dat Hella Haasse schreef bij de 18e verjaardag van prinses Beatrix (onlangs herdrukt) en het boekje van Renate Rubinstein over Willem Alexander ter sprake.

Uit de brieven die koningin Sophie (eerste echtgenote van Willem III) schreef en die gepubliceerd zijn in een vertaling van Hella Haasse, krijgen we een goed beeld van de vrijheden en vooral de onvrijheden van deze koningin. Haar tante, prinses Marianne, dochter van Willem II, leidde een zo zelfstandig leven dat ze totaal met haar familie gebrouilleerd raakte, tengevolge van een echtscheiding en de geboorte van een bastaardkind.

Na de dood van Sophie in 1877 trouwde Willem III met de 41 jaar jongere Emma van Waldeck-Pyrmont, en met de geboorte van Wilhelmina in 1880 was de monarchie gered. Al deden zich in de 20ste eeuw nog enkele crises voor, zoals de Greet Hofmans- affaire in de jaren vijftig en het protest tegen het huwelijk van Beatrix en Claus. Prins Claus heeft eens gezegd: ‘Nederland is een republiek met een koning aan het hoofd’. Had hij gelijk?

Klik hier voor meer informatie.

———————————————–

Gegevens

Datum:
17 april 2014
Tijd:
15:00
Kosten:
€15,

Locatie

Literalinea
Lutmastraat 256
Amsterdam ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven