Vier jeugd- en young adult-boeken vol groen!

Eerder deze maand tipten we al vier non-fictieboeken over de natuur in een artikel om de Maand van het Natuurboek te vieren. Non-fictie voor volwassenen is misschien het go to genre waar mensen aan denken als het om natuurboeken gaat, maar ook op de jeugd- en young adult-afdeling is genoeg te vinden! Daarom tippen wij nogmaals vier natuurboeken, maar deze keer voor de jonge of jongvolwassen lezers.

Door Ilse van Oosten

Het complete bomenboek van Nathalie Tordjman

In dit rijkelijk geïllustreerde boek leer je alles over bomen: hoe ze groeien, ontstaan en overleven. Want hoe krijgt een boom dat grondwater nou eigenlijk van zijn wortels naar zijn bladeren? En hoe verdedigt een boom zich tegen indringers als insecten of spechten? En wat voor soorten sierbomen zijn er eigenlijk? Op deze en nog veel meer vragen geeft dit boek antwoord! Zo weet je de volgende keer dat je een boom ziet precies welke soort het is en wat er zich allemaal ondergronds – of onder de schors – afspeelt.

Nathalie Tordjman, Het complete bomenboek, illustraties: Julien Norwood, vertaling: Mariella Manfre, Uitgeverij van Goor, 72 pagina’s, leeftijd: 8+ (€ 17,99)

Dagboek van een natuurjongen van Dara McAnulty

In dit autobiografische young adult-boek houdt de vijftienjarige Dara McAnulty in een dagboek bij wat er allemaal om hem heen gebeurt op school en thuis. Dit klinkt misschien als een standaard coming-of-ageverhaal, maar Dara probeert niet alleen examens en vriendschappen te navigeren, maar ook zijn autisme en milieuactivisme. Geschreven vanuit zijn activistische perspectief vormt de natuur constant de achtergrond voor de gebeurtenissen; het in elkaar overgaan van de seizoenen, de beschrijvingen van de natuur waar Dara doorheen wandelt, en de bedreiging van die natuur waar Dara tegen vecht. Dara’s unieke perspectief komt ook naar voren in de schrijfstijl, die bijna poëtisch is en zorgt voor natuurbeelden die niet alleen mooi zijn, maar ook aanzetten tot actie.

Dara McAnulty, Dagboek van een natuurjongen, vertaling: Annemie de Vries, Uitgeverij Balans, 256 pagina’s, leeftijd: 13+ (€ 22,99)

Het geheim van de groene straat van Rian Visser

In dit boek gaan we op bezoek in de straat van Sam en Lin, waarin zij graag buitenspelen. Het lijkt een doodnormale straat met een smalle stoep, rijtjeshuizen en gevaarlijk hard rijdende auto’s die ervoor zorgen dat Sam en Lin op het pleintje voor het bejaardentehuis moeten spelen. En daar zien ze vreemde dingen, zoals een peer die aan een eikenboom groeit of een bank waar een takje uitgroeit. De straat lijkt langzaam in een bos te veranderen. Zou de verwarde bewoonster van het bejaardentehuis Hettie Hekster misschien kunnen helpen? Begeleid door de pagina vullende illustraties is dit boek niet alleen een spannend en humoristisch verhaal, maar zet het ook aan tot nadenken over de relatie tussen de natuur en de stad.

Rian Visser, Het geheim van de groene straat, illustraties: Hélène Jorna, Uitgeverij Leopold, leeftijd 7+ (€ 9,99)

Het dikke boek van alles wat leeft in het water van Sam Hume

Niet alleen over de natuur bovengronds, maar ook over de natuur onderwater is meer dan genoeg te leren! Dit goed gevulde boek heeft wat weg van een encyclopedie: zo’n beetje elk zeedier en elke zeeplant die je maar kunt bedenken is er te vinden. Evenals wezens waar je misschien nog helemaal nooit van hebt gehoord, zoals de kamkwal of de slijkspringer. Over alle dieren en planten leer je hoe ze eruitzien, waar ze leven en hoe ze zich gedragen. En natuurlijk fascinerende weetjes, zoals over de kwal die eeuwig leeft!

Sam Hume, Het dikke boek van alles wat leeft in het water, illustraties: Angela Rizza en Daniel Long, vertaling: Aleid van Eekelen-Benders en Niels van Eekelen, Uitgeverij Lannoo, 224 pagina’s, leeftijd: 9+ (€ 22,99)
Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven