Vijf verhalenbundels die meer aandacht verdienen

Van 14 t/m 21 februari 2022 is het de Week van het Korte Verhaal. Afgelopen jaren zijn er prachtige, spannende en intrigerende verhalenbundels uitgekomen. Toch krijgen korte verhalen niet altijd de aandacht die zij verdienen. Daarom zetten wij vijf recente verhalenbundels in het zonnetje.

Door Marc Mens

Mythes uit de hele wereld in een modern jasje
Bolu Babalola is zeker niet de eerste schrijver die oude mythes naar het heden trekt. Toch weet zij met haar verhalenbundel Liefde in kleur haar eigen draai te geven aan geliefde mythes van over de hele wereld. Haar verhalen gaan over de zoektocht naar liefde, magie en vooral naar onafhankelijkheid. In Liefde in kleur transformeren godinnen in gewone vrouwen die werken, liefhebben en verlies meemaken. De unieke romantiek die veel mythes bezitten, raakt daarentegen niet verloren in deze betoverende verhalenbundel.

Bolu Babalola, Liefde in kleur. Mythische verhalen uit de hele wereld, Uitgeverij Orlando, 256 pagina’s (€ 23,99)

De gewoonste mensen zijn het interessantst
Het kan soms moeilijk zijn om betekenis of schoonheid te vinden in het alledaagse. Met de verhalenbundel Wij zijn nooit alleen laat Bart Meuleman echter zien dat hij hierin een meester is. Meuleman portretteert met zijn korte verhalen zowel bekenden als onbekenden van hem. De Belgische schrijver laat hierbij zien dat hij met enkele woorden een hele wereld kan creëren.

Bart Meuleman, Wij zijn nooit alleen, Uitgeverij Querido, 176 pagina’s (€ 20,99)

Een fragmentarische fabel
Er is al heel wat geschreven over de Tweede Wereldoorlog, toch weet schrijver Phillipe Claudel dit op een originele manier te doen. Zijn verhalenbundel Een Duitse fantasie bestaat uit vijf verhalen, allen op verschillende manieren verbonden aan de oorlog. Wie kan nu eigenlijk zeggen of zij het slachtoffer of de dader zijn? Dat is de vraag die door je hoofd spookt tijdens het lezen van de bundel. Met subtiele metaforen verweeft Claudel de vijf verhalen met elkaar. Hoe de verhalen precies met elkaar verbonden zijn, is aan de lezer om uit te pluizen. 

Philippe Claudel, Een Duitse fantasie, De Bezige Bij, 160 pagina’s (€ 20,99)

Een korte ontsnapping aan onze eigen wereld
Voor de liefhebbers van absurdistische verhalen is De dwaler van Roos van Rijswijk een echte aanrader. Elk verhaal in de bundel gaat over een bijzondere gebeurtenis in een wereld die verder identiek aan de onze is. Een man besluit opeens op straat te gaan liggen, empathie wordt via de kraan verspreid en een buitenaards wezen bezoekt de aarde om de mens te observeren. Met poëtische taal en originele ideeën laat Van Rijswijk ons een stapje buiten onze eigen realiteit zetten zodat wij deze vervolgens beter kunnen begrijpen. 

Roos van Rijswijk, De dwaler, Uitgeverij Querido, 208 pagina’s (€ 19,99)

Humor en ellende
Een koe loopt een bioscoop binnen. Dat klinkt misschien als het begin van een slechte grap, maar het is daarentegen een van de geestige situaties die behandeld worden in de verhalenbundel Grappen voor de schutters. De verhalen die Mazen Maarouf voor zijn bundel heeft geschreven, kun je  omschrijven als komisch, bizar, gruwelijk en prachtig. In elk kort verhaal voel je de dat de dood op de loer ligt en toch weet Maarouf in elke situatie een beetje humor te creëren.

Mazen Maarouf, Grappen voor de schutters, Uitgeverij de Harmonie, 176 pagina’s (€ 17,50)

Benieuwd geworden? Bestel dezen boeken bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven