December – cadeaumaand: de redactie tipt persoonlijke top 5! (Deel 2)

Welke boeken moet je echt op je verlanglijstje zetten? We tippen boeken die we in het afgelopen jaar gelezen hebben en waar we nog steeds van ondersteboven zijn. Hierna ben je een heleboel leestips rijker! Vandaag deel 2. 

Mirjam:

De druiven der gramschap – John Steinbeck
Afgelopen jaar las ik weer een roman van een van mijn favoriete auteurs allertijden, John Steinbeck. Gepubliceerd in 1939, volgt De druiven der gramschap de boerenfamilie Joad uit Oklahoma, die net als honderdduizenden anderen door de Great Depression hun land verloren en hun geluk gingen zoeken in Californië. Een boek dat je zowel de slechtste kant van de mensheid toont, als de beste.

Verzonken stad – Marta Barone
Een boek dat me nog lang zal bijblijven vanwege de bijzondere, poëtische schrijfstijl, is de debuutroman Verzonken stad van Marta Barone. Na haar vaders dood ontdekt Marta dat hij in de jaren zeventig lid is geweest van een extreemlinkse groepering, Servire il Popolo. Op slag staat haar beeld van haar vader, met wie ze een moeilijke relatie had, compleet op zijn kop. Ze begint aan een obsessieve zoektocht naar zijn verleden.

Een opsomming van tekortkomingen – Ine Boermans
Een andere debuutroman die me erg positief verraste, was Een opsomming van tekortkomingen van Ine Boermans. Dat komt vooral door haar scherpe en vaak cynische schrijfstijl. We volgen Lot, die als kind heen en weer werd gespeeld tussen haar rebelse moeder en moeilijke vader. In droogkomische gesprekken met haar ‘psych’ schetst ze een schrijnend beeld van een bijzondere familiedynamiek.

Arlo – Floor Denil
Als je moet huilen door een boek, is dat denk ik altijd een compliment voor de auteur. Deze graphic novel van de Vlaamse cartoonist Floor Denil raakte me diep, juist door de eenvoud. In haar kenmerkende cartoonstijl voert ze je mee in het hoofd van Floor, die op de middelbare school haar beste vriend verliest. Naast verdriet wordt ze ook achtervolgt door schuldgevoel: had ze meer voor haar vriend kunnen doen?

De groene bakplaat – Rukmini Iyer
Dit kookboek kan ik niet vaak genoeg aan mensen aanraden: voor elk recept hoef je enkel wat ingrediënten te snijden en op een bakplaat te leggen – de oven doet de rest. Stuk voor stuk hebben ze verrassende smaakcombinaties om je vingers bij af te likken. Favoriet op dit moment zijn: de zoete aardappel-ovenschotel met een saus van pindakaas en tomatenblokjes (ja echt!) en de gnocchi met champignons, pompoen en een pittige basilicum-dressing.

Bibianne:

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
Daar waar de rivierkreeften zingen is met stip mijn favoriete boek dat ik afgelopen jaar heb gelezen. Het verhaal speelt zich af rondom het leven van Kya, een jonge vrouw die je door sprongen in de tijd ziet opgroeien in afzondering en tegelijkertijd terecht ziet staan voor de moord op een jonge man uit haar dorp. De manier waarop Kya haar wereld beschrijft, greep mij het meest aan. Ze ziet de schoonheid en fijnste details van de wereld om zich heen en beschrijft alles wat ze leert alsof het poëzie is. Ik heb dit boek dan ook volgeklad met aantekeningen en onderstrepingen van mijn favoriete stukken tekst.

Peter Pan – J.M. Barrie
Ik heb dit boek het afgelopen jaar niet alleen (voor de vierde keer opnieuw) gelezen, maar ik heb er ook mijn BA-scriptie over geschreven. Al van kinds af aan ben ik dol op kinderliteratuur en naarmate ik ouder werd, zag ik steeds meer de waarde die kinderliteratuur ook voor volwassenen heeft. Vooral de oudere boeken, zoals Alice in Wonderland en Peter Pan, bevatten vaak elementen die je als kind compleet ontgaan, maar de boeken voor volwassenen des te interessanter en soms ook enigszins macaber maken. Ik kan dan ook iedereen aanraden dit boek echt goed te lezen, alsof het geschreven is voor volwassenen in plaats van kinderen.

Peaky Blinders Cocktail Book – Sandrine Houdré-Grégoire
Om het vele thuiszitten door alle coronamaatregelen te verzachten, heb ik afgelopen jaar een nieuwe hobby opgepakt, namelijk het maken van cocktails! Ik trapte deze hobby af door het Peaky Blinders Cocktail Book aan te schaffen. Zelfs als je niet van cocktails houdt, is dit boek een echte must-have voor fans van de serie! Naast dat het boordevol originele cocktailrecepten staat, bevat het boek namelijk prachtige beelden en exclusieve foto’s uit de serie.

Friends: A Poem for Every Day of the Year – Jane McMorland Hunter
Ik heb dit boek eind 2020 van mijn broertje voor kerst gekregen, omdat ik graag meer poëzie wilde lezen, maar niet zo goed wist waar ik moest beginnen. Dit boek is dan ook een tip voor iedereen met hetzelfde probleem. Het bevat voor elke dag van het jaar een kort gedicht over liefde en vriendschap, waardoor het makkelijk is om dagelijks met poëzie bezig te zijn. Er is geen Nederlandse vertaling beschikbaar van dit boek, maar zelf vind ik het juist fijn om gedichten te lezen in de taal waarin ze geschreven zijn.

The five: The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper – Hallie Rubenhold
Afgelopen zomer kochten mijn broertje en ik het spel Brieven uit Whitechapel, gebaseerd op de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper. Dit wakkerde mijn interesse naar de Whitechapel murders aan en toen ik dit boek tegenkwam kon ik het dan ook niet laten liggen. Het boek wordt beschreven als een belangrijk en bovenal boos werk, waarin Rubenhold de ware verhalen van the Rippers slachtoffers aan het licht brengt en commentaar uit op de vroegere pers die de slachtoffers afwimpelde als vrouwen van lichte zede. Al deze vrouwen hebben een verhaal en het is hoog tijd dat deze verhalen gehoord worden. 

Meer cadeautips? Lees hier deel 1!
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 
Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven