Recensie: Wie zijn eigen (moes)tuin wiedt, ziet het onkruid van een ander niet

De meisjes van de moestuin is zo’n boek wat mij meteen tot de verbeelding spreekt. Ik, als beginnend klungelaar van zo’n stukje groen, waar mijn fruit en groente vandaan moeten komen, kan alle hulp gebruiken.

Door Sabrina de Wit

Iedereen weet dat de moestuin weer helemaal hip en happening is. Groente uit eigen tuin klinkt heel aanlokkelijk. En dat is het ook, want de groentes uit eigen tuin smaken net iets voller en lekkerder dan die uit de supermarkt. Wie denkt dat je het meteen groots moet aanpakken heeft het mis. De meisjes van de moestuin, Amber Carchedi en Reny Muller, zijn gewoon stadse dames, die op een klein stukje land begonnen en daar nu met liefde verschillende gewassen kweken.

In dit kookboek staat ontspanning voorop. Doe wat je kunt en wat niet lukt, dat lukt niet. Het gaat om het proces van het zaaien en de planten met volle aandacht zien groeien, om ze vervolgens op je bord te presenteren als een heerlijke maaltijd. In het kort wordt er aangestipt wat je moet weten over het tuingereedschap, de inrichting van de moestuin, de bodem en de kunst van het zaaien.

Daarna worden er in alfabetische volgorde vijfentwintig groentes, fruit en kruiden besproken met elk twee gerechten. Dit maakt het echt makkelijk. Neem als voorbeeld rabarber: er staat dan een stuk tekst over het kweken ervan, en waar je op moet letten. Bijvoorbeeld dat je rabarber oogst door de stelen van de plant te trekken. Dat kun je het beste zo laag mogelijk bij de plant doen, door een beetje te draaien, wrikken en dan kracht te zetten. Dit samen met nog wat weetjes, zoals dat de rabarber vermenigvuldigbaar is door na drie jaar de plant op te graven en met een spade de wortelkluit door midden te splijten. Dit gedeelte wordt uiteraard gevolgd door de gerechten. In dit geval; roomijs met rabarber-gembersaus en rabarbermuffins. Dit alles maakt het tot een overzichtelijk boek.

Nu kun je als beginnend moestuinier, kijken naar al die mooie en net aangelegde tuintjes, maar bedenk dan, dat zij ook ergens begonnen zijn, en jaren ervaring opgedaan hebben. En ook al ziet het gras er altijd groener uit bij de buren, de groene afdruk begint bij jezelf. Elk jaar zul je zien dat het makkelijker wordt, dat je meer kennis hebt en weet dat er ook te veel uit een tuin kan komen, als je ineens de gevulde courgettebloemen en de courgette-aardappeltaart met munt en Parmezaanse kaas al meerdere keren hebt gemaakt, en er nog courgettes over zijn. Dan wordt het tijd om uit te delen, ze in te maken of nieuwe gerechten op te zoeken. Of om minder courgettes te planten en weer een ander gewas uit dit boek uit te kiezen, die je wilt zien groeien en bloeien vanaf het allereerste moment.

De combinatie van tuinieren en kokkerellen is er één die goud waard is. Koken met eigen producten geeft het een extra mooi tintje. Daarnaast is het leuk en leerzaam om dit samen met je kinderen te doen. Ontspanning door inspanning is heel belonend, je zult zien dat je vingers groener zijn dan je tot nu toe voor mogelijk had gehouden.

Amber Carchedi en Reny Muller, De meisjes van de moestuin. Kweken, oogsten, koken en eten, Uitgeverij Terra, 176 pagina’s (€ 26,99)

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven