Boekalicious: winkel én uitgeverij

In de Watergraafsmeer in Amsterdam vind je op een van de hoeken van het Galileïplantsoen een winkel die om meerdere redenen zijn gelijke niet kent. Ooit was dit een goede buurtbakker. Nu staat op het raam Boekalicious.

In de winkel vinden we schappen met kookboeken en culinaire romans, maar er is ook brood, koffie en meer. Ik begroet Jacqueline Smit, oud-uitgeefster van Sirene en Orlando en initiatiefneemster van deze fantastische winkel. Voor ons gesprek nemen we plaats aan een grote tafel, met koffie en zelfgebakken taart.
Ondanks het slechte weer komen er steeds klanten binnen. Soms komt iemand alleen om een brood te kopen, maar de koffie ruikt zo goed, dat bijna iedereen even aan een tafeltje plaatsneemt voor een gesprek, een cappuccino en iets lekkers.

Er wordt bij uitgeverijen vaak in concepten gedacht. Hoe zou je het concept beschrijven op grond waarvan je Boekalicious hebt vormgegeven?
‘Deze culinaire winkel is een plek waar ik twee van mijn passies kan combineren: lezen en koken. Liefde voor kookboeken en culinaire romans valt hier samen met verkoop van mooie titels, lekkere broodjes en andere delicatessen, maar ook van allerlei bijpassende cadeautjes. In deze winkel wil ik mensen samenbrengen, mensen met eenzelfde interesse. Vanuit die gedachte organiseren we ook kookboekendiners. Gister waren Abdelkader Benali en Saïda Nadi-Benali hier nog te gast ter gelegenheid van de publicatie van hun boek Casa Benali. We zaten met een grote groep mensen, verdeeld over twee enorme tafels, heerlijk te eten en te praten. Op zulke momenten weet ik heel goed waarom ik gestart ben met Boekalicious.’

Een uitgeverij is iets anders dan een boekhandel en een boekhandel is iets anders dan een foodwinkel. Toch staat Boekalicious voor alle drie. Hoe breng je dat alles bij elkaar?
‘Juist omdat ik denk dat het één het ander versterkt, heb ik die drie elementen samengebracht. Als uitgever had ik al de expertise die hoort bij het uitgeefvak, maar nu heb ik ook een opleiding tot kok gevolgd. Je moet je producten goed kennen en ervaring opbouwen met wat je zelf verkoopt. We werken hier met een aantal zeer dierbare vrijwilligers. Ik ben gastvrouw, maak een praatje met de klanten en geef advies. Je zou kunnen zeggen dat ik de verbindende factor ben, zoals ook de ruimte, de winkel zelf, dat is.’

De start van Boekalicious is een nieuwe stap in je carrière. Wist je een jaar of vijf geleden al dat je dit ambieerde?
‘Nee, van een vooropgezet plan is geen sprake geweest. De mogelijkheid om te starten kwam op mijn pad. Toen ik het pand zag, wist ik onmiddellijk dat ik het wilde. Natuurlijk moest ik flink investeren en dat is best eng, maar ik kreeg zoveel enthousiaste reacties. Dat hielp enorm. Al heel snel kon ik goede afspraken maken met lokale ondernemers. De koffieproducent met wie ik werk heeft een speciale Boekalicious-blend voor ons ontwikkeld en de wijn koop ik in bij een oud-collega uit het boekenvak. Ook is er een samenwerking tot stand gekomen met de Linnaeus Boekhandel. Ik vind het fantastisch om de winkel zijn definitieve vorm te geven en leesclubavonden te organiseren, maar uiteindelijk wil ik toch vooral ook mooie titels uitgeven. Die kant van Boekalicious vraagt nu ook mijn aandacht.’

‘Het zijn de buurtbewoners die de harde kern van onze klantenkring vormen.’

Op welke mensen richt je je met Boekalicious en hoe weet je hen te vinden?
‘De winkel staat hier in de Watergraafsmeer en wordt gekend door heel veel bewoners uit de buurt en aangrenzende buurten. Het zijn de buurtbewoners die de harde kern van onze klantenkring vormen, maar daar voegen andere groepen zich bij: enerzijds zijn dat de echte foodies, anderzijds de bezoekers van onze leesclubavonden, boekpresentaties, auteursoptredens en dergelijke. ‘Via de nieuwsbrief van Boekalicious, maar ook via de sociale media komen steeds meer mensen te weten dat we bestaan en willen ook steeds meer mensen weten wat we doen. Zo is het succes van de winkel verbonden met de evenementen die we organiseren en is dat alles weer verbonden met de titels die we uitgeven. Ik wil de culinaire roman als een nieuw genre goed op de kaart zetten.’

Boekalicious is te vinden op Galileïplantsoen 94 te Amsterdam.

www.boekalicious.nl
www.facebook.com/bookaliciousNL

boekalicious

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2015

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven