Het fenomeen: de Kameleon en de Gekko

Deze maand bespreken Sanne en Meie de Kameleon en de Gekko, twee nieuwe literaire prijzen in de wereld van het digitale kinderboek.

Sanne : Geen wij-kijken-uit-naar-de-feestdagen-column in deze decembereditie. Ook geen mening over de discussie rondom Zwarte Piet. Dit keer een fenomeen uit de kinderboekenwereld dat het nieuws haalde. Een nieuwsbericht dat eigenlijk wil zeggen: de kinderboekenwereld gaat het zijn tijd mee! Het CPNB introduceerde de afgelopen maand twee nieuwe prijzen voor het kinderboek: de Kameleon en de Gekko. Dit zijn niet zomaar prijzen, nee, het zijn prijzen die draaien om het digitale kinderboek. De Kameleon is voor het digitale boek met een verhaal dat zich het beste aan kan passen aan de technische ontwikkelingen en zo een eigen publiek vindt. De Gekko is de prijs voor de beste app gebaseerd op een kinderboek, bedoeld om kinderen te attenderen op het oorspronkelijke boek. Voor de goede orde: een digitaal boek is een app of e-boek met vertelmiddelen die niet in een gedrukt exemplaar mogelijk zijn. Denk hierbij aan gesproken verhalen, animaties, muziek, achtergrondgeluiden of interactieve dingen als spelletjes en testjes. Al kan een lezer, als hij zijn best doet, deze elementen stuk voor stuk gewoon toevoegen aan een gedrukt boek. De kinderen van tegenwoordig zijn nu eenmaal ontzettend handig met tablets en andere digitale platformen en het digitale kinderboek zorgt ervoor dat het lezen niet vergeten wordt. Toch?

Meie: Alles moet steeds sneller, beter en groter. Vandaar dat het internet is ontdekt. Zelfs al houd je niet van continu ‘online’ zijn, je ontkomt er niet aan. Het internet is nodig voor je werk, school of sociale contacten. Voor ieder vakgebied is er de keuze hierin mee te gaan of ermee op te houden. De boekenindustrie kiest (gelukkig) voor het eerste. Schrijvers, uitgeverijen en ontwerpers storten zich in de digitale omgeving om ‘het boek’ zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Vooral voor de nieuwe, jongere generatie. De stap naar een prijs voor het beste digitale boek lijkt dan logisch en is een goed initiatief. Toch zijn er mensen die bang zijn dat het digitale boek ten koste gaat van het papieren boek en ten koste gaat van het kind. Ik snap deze angst, ik voel hem ook, maar het is deels ongegrond. Sanne stipte het al aan: een digitaal boek is een toevoeging aan en geen vervanging van het papieren boek. Ouders die hun kinderen graag voorlezen, kunnen en zullen dit blijven doen. Hetzelfde geldt voor kinderen die graag lezen. Daarnaast kan het kind zichzelf verrijken met spelletjes en tests. Een negatieve kant van deze ontwikkeling is dat het digitale boek hoogstwaarschijnlijk niet meer (voor)lezers van het papieren boek oplevert. Dit baart mij zorgen, vooral omdat veel lezen en voorgelezen worden helpt bij de ontwikkeling van een kind. In mijn opinie doet de boekenindustrie er alles aan om deze ontwikkeling te stimuleren, maar die taak ligt uiteindelijk bij de ouders.

Door Sanne Wolters en Meie Otten

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven