Recensie: Het leven is meer dan eten en drinken 

Het kookboek Moro thuis is ontstaan tijdens de coronaperiode. Een tijd die ook voor de auteurs een grote omslag betekende: juist door de sluiting van hun Londense restaurant kregen de chef-koks Sam en Sam Clarke van Moro rust. En hoewel de liefde voor koken niet verdween, besloten ze dat het ook prima was om wat eenvoudigere gerechten te maken, die niet al te veel tijd in beslag nemen. Zo is dit prachtige boek tot stand gekomen, waarmee ze tevens het 25-jarige jubileum van Moro vieren. 

Door Sabrina de Wit 

Voor een echtpaar dat altijd in de keuken van een restaurant staat, was het een grote stap terug om alleen maar voor het gezin te koken. Toch bleef de creativiteit in stand, misschien juist doordat de pandemie erom vroeg om het koken op een andere manier te benaderen. Koken waarbij eenvoud voorop stond, maar waarbij niet ingeboet hoefde te worden op de smaakbeleving. De rijke smaken van Zuid-Spanje en Noord-Afrika waar Moro om bekend staat voeren je ook in dit kookboek mee naar de mediterrane zon. 

Waar denk je aan bij deze smaken? Heerlijke toasts, of salades. In Moro thuis beschrijven ze beide, en nog veel meer. Denk aan eieren en zuivel, groenten, rijst, granen en peulvruchten, vis, vlees, eenpansgerechten en desserts. En de meeste van de gerechten zijn gefotografeerd in Spanje, waar ze een periode in hun vakantiewoning doorbrachten. Daarnaast vind je ook foto’s van de omgeving, die een heerlijk zomers beeld geven. Bij het zien van die foto’s en met de naderende lente in de lucht begint het algauw een beetje te kriebelen. Hoe leuk is het dan om thuis wat van die verrassende hapjes te bereiden en daarbij langzaam weg te dromen, nadenkend over bestemmingen voor de vakantie… 

Laat ik eens wat gerechtjes opnoemen, om te kijken welk gevoel er bij u naar boven komt. Eieren met chorizo, tomaat en groene chilipeper. Of gebakken halloumi, honing en sesamzaad. Of wat te denken van het hapje voor tussendoor met gebakken aubergine en tomaten met tahin? Maar er komen ook verschillende ceviche gerechten voorbij, zoals ceviche met granaatappel, limoen en avocado. En dan eindigen we met de desserts, waarbij het water in de mond loopt. Neem nou de walnotenmuffins met koffie en kardemom, of mijn favoriet: citroen crème brûlée. 

De eenvoudige recepten in dit boek zijn perfect om eens wat nieuws uit te proberen. Of beter nog: nodig je vrienden uit en serveer verschillende soorten toast. Laten we het leven vieren! De vrienden die we in coronatijd niet mochten zien, moeten we nu weer omarmen. Eten verbindt mensen, dat is altijd zo geweest. Maar na een lange tijd van moeten missen, waarderen we elkaar alleen nog maar meer. En hoewel we natuurlijk gewoon weer uit eten kunnen, blijft thuis kokkerellen ook heerlijk. De pandemie was een vreselijke tijd, maar het heeft genieten van de kleine dingen in het leven wel weer op de kaart gezet. En daarbij helpt Moro thuis je een eind op weg. 

Sam & Sam Clark, Moro thuis, Uitgeverij Good Cook, 320 pagina’s (€ 34,95) 

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2023.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven