Op boekentour in Hanzestad Deventer

Met het zonnetje in een strak blauwe lucht en mijn boekentas, met daarop de megagrote tekst ‘I love books!’, om mijn linkerschouder, stap ik door de smalle straten van de Gelderse boekenstad Deventer. Wat ik hoop te ontdekken? Leuke boekenplekjes!

Door Denise Hoek

Het is nog vroeg wanneer ik het centrum van Deventer binnen kom wandelen. Nog bijna geen mens op straat: er heerst daardoor een heerlijke rust in de stad. Het frisse lenteweertje, met een ochtendlucht waar ik altijd vrolijk van wordt, belooft dat het een mooie dag gaat worden.

Rond tien uur kom ik aan bij mijn eerste stop: Boekhandel Broekhuis Deventer. De winkel is verder leeg op twee personeelsleden na. Mooi, dan heb ik alle ruimte om rond te snuffelen. Mijn oog valt meteen op de boekentafels midden in de winkel en de hoezen voor boeken die daarboven hangen. Een vrolijk gezicht, die kwam ik nog niet eerder in een fysieke winkel tegen. Elke keer ligt er wel wat nieuws op die tafels, wat het ook mij ook nieuwsgieriger maakt om er weer te gaan kijken.

Broekhuis Deventer

GLUREN BIJ DE BUREN

Daarna is het tijd om naar de buren te gaan: Boekhandel Praamstra. Waar Broekhuis een hele moderne uitstraling heeft, heeft Praamstra meer een klassieke look. De hoge bruine kasten creëren verstophoekjes, waardoor ik in alle rust bij de young adult-sectie blijf hangen. Mijn vingers glijden over de kaften. Zal ik nu dan toch IJzer van Holly Black meenemen? Of juist voor iets nieuws gaan?

Praamstra

Wonder boven wonder sta ik later weer buiten met lege handen. Steeds als ik op boekenjacht ga, landt IJzer weer in mijn handen. Daarna gaat hij weer net zo hard terug op de plank. Ik weet het gewoon niet zo goed. Ik heb de andere twee delen in de serie, die ik niet geweldig vond, maar ik ben toch zo’n persoon die een serie wil afmaken. Aan de andere kant denk ik: maar er zijn nog zoveel andere leuke boeken!

Slenterend, genietend van de lichte zonnestralen die over mijn huid glijden, ga ik richting de Bruna. Helemaal achter in de winkel staan de boekenkasten. Ik wurm me tussen de tafels en kasten en laat mijn blik glijden over de titels. Niet veel nieuws, maar toch altijd de moeite waard om even te gaan kijken.

Even lezen bij Coffee Together

Tijd voor een leespauze. Hoe kun je dat het beste doen? Juist, met koffie of thee. Na een rondje centrum valt mijn oog op het koffietentje Coffee Together. Voor mij wordt dit een nieuwe ervaring, aangezien ik nog nooit in een café gelezen heb. Dat komt een beetje voort uit mijn leesschaamte van vroeger, toen lezen nog niet ‘cool’ was in mijn omgeving. Daarom des te leuker om het nu wel te doen.

FRIENDS SFEER

Binnen zie ik meteen het beeld van Central Park uit Friends voor me: een boekenkastje op de tafel in het midden, kranten op de tafels, overal stoelen en comfortabele bankjes. Dit schreeuwt gewoon: ‘Ga hier lezen en koffiedrinken!’ Ik kies het bankje bij het raam. Nadat ik een appeltaartcappuccino heb besteld (het smaakte ook echt naar appeltaart), pak ik mijn boek Magnolia Parks erbij en begin met lezen. Ik weet meteen dat ik hier vaker ga zitten lezen of werken, door de sfeervolle muziek op de achtergrond en de sfeer die dit koffietentje met zich meebrengt.

Favoriete leesplekje in de Bibliotheek Deventer

Na nog een korte stop bij de kaartenwinkel Alternote voor boekenitems als sticky notes en bij Koning Willem voor Funko poppen (erg leuk voor in je boekenkast) is het tijd om naar de Bibliotheek te gaan om daar verder te schrijven, te lezen en te interviewen voor mijn werk bij de Boekenkrant. Favoriete leesplek daar? Op de bovenste verdieping in het raam, waar je prachtig uitzicht over de stad hebt. Qua schrijf- en werkplekken maakt het niet uit: die zijn er genoeg.

Eenmaal weer buiten wandel ik nog even naar het grote plein aan het begin van het centrum, met de fontein in het midden. Rondom de fontein zijn zitplekken, wat het erg leuk maakt om daar, als het wat warmer is, te gaan zitten lezen.         

Dan is het weer tijd om naar de auto te gaan. Geen boeken gekocht, maar wel een ervaring rijker. Dat Deventer een boekenstad genoemd wordt snap ik wel: als boekenwurm kun je daar overal terecht. En dat is toch wat je als boekenliefhebber het liefste wil?

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven