Léon de Brouckère: Belgisch Luchtvaartpionier

Léon de Brouckère (1886 – 1944) heeft een bijzondere plek in de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Hij had een grote verscheidenheid aan talenten – hij bouwde en ontwierp vliegtuigen, en vloog in de Eerste Wereldoorlog als ballonvaarder. Jan Lantmeeter schijnt een licht op het leven van deze bijzondere Belg.

PROMOTIE – In 1910 richtte de Brouckère te Herstal een fabriek op, waar vliegtuigpropellers gemaakt werden en ontwierp hij zijn eerste vliegtuig. Op het vliegveld van Kiewit (Hasselt) werd een grote loods gebouwd en werd er een vliegschool opgericht. Hij verkreeg de licentierechten van de Franse ‘Deperdussin’-vliegtuigen en verhuisde zijn vliegactiviteiten en zijn vliegschool naar het vliegveld van Genk. Dankzij de Nederlands-Indische officier Hein ter Poorten, die bij Léon de Brouckère leerde vliegen, kwam er een bestelling van drie vliegtuigen voor het leger in Nederlands-Indië. Deze bestelling zou echter niet lopen zoals verhoopt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam Léon de Brouckère als oorlogsvrijwilliger terecht bij de observatieballons van het Belgisch leger. Na de oorlog richtte hij een eigen ingenieursbureau op en was onder andere vertegenwoordiger voor de Nederlandse maatschappij ‘Van Berkels patent’. In deze periode diende Léon de Brouckère tientallen patenten in. 

De auteur Jan Lantmeeters (1962) beroepsbrandweerman bij Brandweer Genk (België), heeft sinds zijn jeugd een passie voor de luchtvaart, in het bijzonder de geschiedenis van de Belgische luchtvaart. Ruim tien jaar deed hij opzoekwerk in verschillende documentatiecentra, bibliotheken en archieven naar het leven en werk van Léon de Brouckère.

Jan Lantmeeters, Léon de BrouckèreUitgeverij Geromy, 288 pagina’s (€ 29,50)

Voor meer informatie, klik hier.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven