Recensie: Een dans in Suriname

Chris Polanen is dierenarts en schrijver. Hij is opgegroeid in Suriname en op zijn twintigste naar Nederland verhuisd om te studeren. Daar is hij ook gebleven. Centaur zit vol met biografische elementen. Zo is er plaats voor zijn vader, Pieter, met wie hij een afstandelijke band had. Deze belandt in de gevangenis na een bomaanslag op het regime. Gili, de hoofdpersoon, bezoekt zijn vader daar, waardoor hun band toch beter lijkt te worden.

Door Renske Immink

Chris Polanen (c) Jan Willem Kaldenbach

Het is begin jaren negentig. Gili’s leven lijkt stil te staan. Hij studeert, maar de universiteit is het grootste deel van het jaar gesloten. Hij verdient wat geld door paardrijlessen te geven. Het liefst zou hij naar Nederland gaan om daar dierenarts te worden. Zijn hoop is gevestigd op een springwedstrijd met genoeg prijzengeld om een vliegticket te kopen en zich in te schrijven bij een universiteit. Of hij kans maakt, hangt af van (kan het banaler?) het weer. Norbert, het Nederlandse paard waar hij op rijdt, kan niet goed tegen hitte en zal alleen kunnen winnen op een koelere dag.
Ondertussen ontmoet hij twee vrouwen die hem het hoofd op hol doen slaan, een blond, Nederlands meisje dat een jaar stagegelopen heeft in Suriname en weer teruggaat naar Nederland, en een meisje dat tegen hem zal concurreren op de komende wedstrijd. Hij zal tussen hen beide moeten kiezen, maar ook daar zal de wedstrijd bepalend in zijn. Als hij niet wint, kan hij niet naar Nederland en is het Nederlandse meisje zo goed als onbereikbaar.
Er wordt een aantal keer gedanst in het boek. De manier waarop liefde en dood bijeenkomen zou je ook kunnen omschrijven als een dans. Ze draaien om elkaar heen en komen soms heel dicht bij elkaar. Gili hoort de stem van zijn overleden vriend Hugo. Destijds vertelde hij veel over zijn ervaringen met meisjes en gaf adviezen. Nu Gili daadwerkelijk zover is, speelt hij al deze adviezen af in zijn hoofd. ‘Vrouwen houden van paarden, van spiritualiteit, wat dat ook precies mag zijn, en ze houden van gevoelige mannen. Jij bent alles ineen. De jackpot.’ De aanwezigheid van deze stem is één van de dingen die Centaur maakt tot wat het is. Hetzelfde kan gezegd worden van de uiterst geconcentreerde beschrijvingen van handelingen, zoals een sprong. Een ongeduldige lezer zou het wat langdradig kunnen vinden. Het zorgt er echter wel voor dat je helemaal in dat ene cruciale moment zit.
Het saaie leventje van Gili wordt almaar spannender door het verhaal heen. Door onverwachte gebeurtenissen blijf je verrast worden en blijf je nieuwsgierig naar het einde, hoewel je gemakkelijk de afloop kunt raden als je het verhaal van de schrijver zelf kent.

Chris Polanen, Centaur, Uitgeverij Lebowski, 350 pagina’s (€ 22,99)

Dit fragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2021.   
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven