Foodie Festival: leerzaam en lekker

In Amsterdam vond op 17 januari 2015 het jaarlijkse Foodie Festival plaats, een festival over ingrediënten, eten en kookboeken. Voorafgaand aan dit festival kreeg Carlo Petrini, mede-oprichter van de internationale Slow Food-beweging, de Johannes van Damprijs uitgereikt. Slow Food was ook het centrale thema van deze dag.

Door Yulma van Rijn-Perk en Michèle Stokla

Naast masterclasses van onder andere Claudia Roden waren er filmvoorstellingen, interviews met kookboekenschrijvers en producenten van bijzondere producten. Garrelt Verhoeven (Hoofdconservator van Bijzondere Collecties van de UvA) en Jonah Freud (culinair journaliste en eigenaar van de Kookboekhandel in Amsterdam) gingen in gesprek met een aantal kookboekenschrijvers én met producenten van bijzondere producten.

In 2014 won Nadia Zerouali de Gouden Garde Publieksprijs voor haar boek Melk en Dadels. Deze bevlogen dame praat met enthousiasme en liefde over Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Melk en DadelsVolgens haar is met elkaar aan tafel zitten een manier om verschillen tussen culturen te overbruggen, want ‘als je elkaars eten hebt gegeten, ben je geen vreemde meer voor elkaar.’ De Marokkaanse eetcultuur vindt thuis plaats in plaats van in restaurants, waardoor er helaas nog weinig Marokkaanse eetgelegenheden in Nederland zijn. Het maken van dit boek bleek ook een goede manier om Marokkaanse vrouwen hun verhalen te laten vertellen. Meestal willen Marokkaanse moeders niet met journalisten praten, behalve als je bij ze in de keuken staat; dan gaan ze schitteren. Voor de schrijfster zelf was het een manier om de Marokkaanse recepten niet te vergeten. Zo kon ze de rijkdom van de Marokkaanse keuken bewaren, ook als haar moeder en moeders van vriendinnen er straks niet meer zijn.

Het was een proces van vier jaar, maar dan is het boek dan toch verschenen: Liever Lokaal. Het eerste Nederlandse Slow Food-boek in de geest van Carlo Petrini. Liever LokaalUitgaande van het gegeven dat een product pas lokaal is als het in het seizoen voorkomt, zijn 366 recepten beschreven. Annette van Ruitenburg, bestuurslid van Slow Food Texel, René Zanderink, voorzitter van Ark van de Smaak en Elsje Bruijnesteijn, culinair schrijver, laten met Liever Lokaal zien dat Nederland trots kan zijn op zijn producten. Voor iedere week van het jaar zijn 2 vlees-, 2 vis- en 2 groenten-, bonen- of graanrecepten opgenomen. Recepten met ingrediënten die men hoort te eten wanneer ze in het seizoen beschikbaar zijn. Vissen hebben hun eigen paaitijden, de eerste aardbeien zijn er in mei en zeewier is er het gehele jaar. Tips voor het zelf kweken, kopen of plukken komen ook uitgebreid aan bod.

De Groninger Jan Geertsma vertelde vol passie over Goede Vissers. Vissers kunnen volgens Geertsema het verschil maken, omdat zij zelf kiezen voor de plaats, hoeveelheid en manier waarop zij vissen. Dit betekent wel dat opbrengst minder is, maar – omdat ze geen gebruik maken van tussenhandelaren – kunnen de Goede Vissers een persoonlijke band opbouwen met hun klanten: een band van het net tot op het bord. Na afloop van de lezingen konden we op de productenmarkt heerlijke Waddenoesters proeven. Wilt u ook eens proeven, dan kunt u op zaterdag bij Jan Geertsma op de Noordermarkt in Amsterdam terecht.
Foodie Festival

Waar we ook van hebben genoten op de productenmarkt waren de pittige Leidse 30+ kaas en de meest romige roomboter van kaasboerderij Keizershof uit Zoeterwoude. Bij Bert Baanders smulden we van de tartaar van jonge zeesla en de tapenade ‘à la dulse’ op stukjes brood. Deze zijn vast ook heerlijk op een vis of door de pasta. Zeewier, het eerste voedsel dat op aarde bestond en ieder seizoen voorradig is, heeft de toekomst.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven