Gisterenavond is in Amsterdam striptekenaar en ilustratator Peter Pontiac (Peter Pollmann) overleden. Hij was al geruime tijd ziek en leed aan levercirrose
Peter Pontiac was één van de bekendste undergroundtekenaars in Nederland. Hij tekende in de jaren zeventig en tachtig veel voor de krakersbeweging waaraan hij gelieerd was. Pontiacs werk werd gepubliceerd in undergroundbladen Aloha, Tante Leny presenteert!, RFP illustraties, Modern Papier, Gummi, El-Vibora, Anarchy comics, maar ook in meer mainstream bladen als OOR, NRC Handelsblad en de Volkskrant.
Het tekenwerk van Peter Pontiac is geïnspireerd op het werk van Robert Crumb. Behalve strips maakte hij ook platenhoezen en een theatercatalogus voor verhalen verteller en theatermaker Willem de Ridder, die hem een ‘briljante tekenaar’ noemde. Zijn werk wordt wel vergeleken met dat van Jacques Tardi en Art Spiegelman. Pontiac was één van de huiskunstenaar van stripwinkel en expositieruimte Lambiek in Amsterdam. Pollmanns vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS en oorlogsverslaggever aan het Oostfront. Deze Pollmann-senior verdween in 1978 spoorloos in de Daaibooibaai op Curaçao. Van deze tragische familiegeschiedenis maakte Pontiac stripbiografie Kraut, die in 2000 verscheen. In de jaren negentig werd de reeks Pontiac Review opgezet, waarin al het werk van Pontiac heruitgegeven werd. De boeken bevatten zowel strips als illustratiewerk. Er verschenen zeven delen in deze reeks. Ook werd zijn enige volledige stripalbum Requiem Fortissimo opnieuw uitgegeven.
Tot aan zijn dood bleef Pontiac werken. Hij zat nog volop in de productie van zijn laatste grote project: een stripboek over zijn naderende dood met de naam Styx. De titel verwees naar de rivier die in de Griekse mythologie de wereld van de doden van die van de levenden scheidt. De zesplankenkoorts is de ondertitel. Dit project was deels gefinancierd via crowdfunding.
Pontiac kreeg verschillende belangrijke stripprijzen, waaronder in 1997 de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2011 de Marten Toonderprijs eveneens voor zijn gehele oeuvre.