De redactie tipt: Vijf boeken voor vijf typen vaders

Vaderdag komt eraan, en dus staan we allemaal weer voor de lastige vraag: wat kan ik mijn vader nu weer geven? Geen zorgen! De redactie tipt vijf boeken voor vijf verschillende typen vaders. Van romans tot non-fictie en een graphic novel.

Bier in de snookerclub

Onlangs werd de cultklassieker Bier in de snookerclub van de Egyptische Waguih Ghali – het enige boek dat hij schreef – opnieuw in het Nederlands uitgegeven, en dat is maar goed ook, want deze roman wil je absoluut niet missen! Ghali neemt je mee naar het Egypte van 1953, in een verhaal vol zelfspot, strakke dialogen, gokken en vooral heel veel drank. 

Ram, een Egyptische kopt, is geboren in Caïro en een liefhebber van boeken en drank. Hij groeit op in  een geprivilegieerde familie, geïsoleerd van het gewone volk. Maar de wereld van Ram is in transitie. Hij en zijn vrienden zijn erfgenamen van een voorbije tijd. Egypte is veranderd van een verouderde monarchie naar een republiek vol Arabisch nationalisme. In die wereld probeert Ram zijn plaats te vinden. 

Bier in de snookerclub wordt een van de beste boeken die je in jaren hebt gelezen,’ volgens recensent Martijn. Lees hier zijn recensie!

Waguih Ghali, Bier in de snookerclub, vertaling: Paul Heijman, Uitgeverij Jurgen Maas, 237 pagina’s (€ 21,99) 

Hechten

Heeft jouw vader weinig tijd voor lezen, maar wel behoefte aan diepgang? Dan is een novelle een goed idee. Bijvoorbeeld het poëtische Hechten van Andrés Neuman. Hierin beschrijft hij de verwachtingen en emoties van een papa in spe. De Spaans-Argentijnse auteur observeert, associeert en filosofeert over het nieuwe leven dat eraan komt. En dat levert zinnetjes op om in te lijsten.

Ook schemeren er wat autobiografische elementen in het boek door: de bewogen jeugd van Neuman in het dictatoriale Argentinië van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, de vlucht van zijn ouders naar Spanje en het sterven van zijn moeder, een professioneel violiste. Maar meer nog dan een persoonlijke geschiedenis is deze novelle een universeel verhaal over het wonder dat het leven is. Opgeschreven in woorden die dat wonder proberen te vangen.

‘Zeer de moeite waard om te lezen en te herlezen,’ aldus recensent Jos. Lees hier zijn recensie!

Andrés Neuman, Hechten, vertaling: Pieter Lamberts, Uitgeverij Spectrum, 128 pagina’s (€ 18,99) 

Rusland

Een geschiedenisboek doet het bij veel vaders goed. Zeker als die ook nog eens heel actueel is, zoals Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921 van militair historicus Antony Beevor. Hierin beschrijft hij de gewapende strijd tussen de Roden en de Witten, die begint bij de Februarirevolutie en eindigt met de definitieve nederlaag van de Witten. De beschreven periode, 1917-1921, is er een van ongelooflijke chaos, waarbij allerlei politieke en militaire facties elkaar naar het leven staan.

Beevor zelf is voorzichtig met parallellen trekken tussen het heden en verleden. ‘Je ziet wel dat er door de Witten én de Roden gerefereerd werd aan het verleden. Wat dat betreft is Rusland de gevangene van zijn eigen verleden. De militaire doctrine is nog steeds dezelfde, en dezelfde als in de Tweede Wereldoorlog. Hoe de tanks van Putin Kiev wilden binnenrollen, was een echo van hoe generaal Zhukov in 1945 Berlijn wilde veroveren. Ze dachten dat het een makkie was, maar ze leden zware verliezen. De oplossing was toen én nu in Oekraïne: de zaak platbombarderen. Zonder enige aandrang om burgerslachtoffers te beperken.’ Lees hier het hele interview!

Antony Beevor, Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921, vertaling: Ton Zwaan, Uitgeverij Ambo|Anthos, 544 pagina’s (€ 45,00) 

Op alle fronten

Liever een non-fictieboek over de huidige tijd? Dan is Op alle fronten van de Brits-Amerikaanse oorlogs- en rampencorrespondent Clarissa Ward een goede keus. In dit spannend en eerlijk geschreven boek maakt de met prijzen overladen journaliste de voorlopige balans op van haar carrière.

Het boek begint met een spannende confrontatie met de vergiftiger van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Meteen is duidelijk wat Wards werk inhoudt en hoeveel risico’s ze bereid is te nemen. Daarna doet ze weliswaar chronologisch verslag van haar carrière, maar ook hier houdt ze de balans tussen meer afstandelijke uiteenzettingen en scènes midden in het strijdgewoel constant in de gaten.

Het meest indrukwekkende aan dit boek is, volgens recensent Martijn, dat Ward te allen tijde zoekt ‘naar menselijke trekjes in de ontmenselijkende wereld waarin ze zich begeeft.’ Lees hier zijn recensie!

Clarissa Ward, Op alle fronten. De leerschool van een journalist, vertaling: Carla Zijlemaker, Uitgeverij Pluim, 377 pagina’s (€ 24,99) 

Lugosi

Ook aan de vaders die meer van afbeeldingen dan van woorden houden, hebben we gedacht. De graphic novel Lugosi van Koren Shadmi vertelt boeiende levensverhaal van de beroemde Dracula-acteur Bela Lugosi.

Hij werd in 1882 geboren in Oostenrijk-Hongarije. Als kind raakt Lugosi al in de greep van het theater en is hij vastbesloten zelf ook acteur te worden. Dit tot groot ongenoegen van zijn redelijk welgestelde ouders, die Lugosi beschouwen als het zwarte schaap van de familie. Lugosi loopt weg van huis en komt na verscheidenen omzwervingen terecht in New York, waar hij een theatergezelschap in de Hongaarse gemeenschap opricht. Het grote succes komt als hij op Broadway de hoofdrol krijgt in Dracula. Door toeval krijgt Lugosi ook de hoofdrol in de verfilming van Dracula door Todd Browning. Het werd het begin van een even succesvolle als tragische loopbaan.

Met heldere tekeningen in klare lijn houdt Shadmi ‘het verhaal van de eerste tot de laatste pagina boeiend; ook voor lezers die niet van horror houden,’ aldus recensent Hans. Lees hier zijn recensie!

Koren Shadmi, Lugosi. Opkomst en ondergang van Hollywood’s Dracula, Uitgeverij Menlu, 160 pagina's (€ 29,95) 
Berichten gemaakt 5317

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven