Boekentips vaderdag

Boekentips voor Vaderdag

20 juni is het weer Vaderdag. Iedere vader verdient op die speciale dag een boek. Omdat niet alle vaders van dezelfde boeken houden, hebben deze boekentips verschillende genres en thema’s. Van sport en geschiedenis tot de barbecue: zo zit er voor elke soort vader wel iets tussen.
Tip voor vaderdag: Sterspeler van John Grisham

Voor de sportliefhebber
Je kunt ook van sport genieten zonder je in het zweet te hoeven werken. Door bijvoorbeeld een sportroman te lezen.
In Sterspeler lees je over de Samuel Sooleyman die opgroeit in een dorp in de Republiek van Zuid-Soedan, waar op dat moment een burgeroorlog woedt. Zijn grote passie is basketbal en zijn verbazingwekkende sprongkracht en snelheid maken hem tot een bijzondere speler. Wanneer hij wordt geselecteerd voor het nationale jeugdteam dat een toernooi zal spelen in Amerika, beseffen Samuel en zijn familie dat dit zijn leven voorgoed kan veranderen. De scouts van alle belangrijke universiteiten zijn aanwezig – een studiebeurs en een plek in een van de college teams liggen in het verschiet. Maar zal hij opvallen tussen al die andere getalenteerde spelers? Terwijl hij in Amerika is, hoort hij het nieuws dat zijn dorp is verwoest. Het belang om gescout te worden, wordt nog groter.

John Grisham, Sterspeler,  vertaling: Saskia Peterzon-Kotte, Uitgeverij A.W. Bruna, 416 pagina's (€ 20,99)
Vaderdag tip: Het grote ouwe lullen boek

Voor de vader in de midlifecrisis
Of eigenlijk voor mannen die merken dat ze toch wel iets ouder worden.
In Het grote ouwe lullen boek staan alle feiten en fabels over het ouder worden als man. Hoe zit het met haaruitval, een beginnend buikje, minder uithoudingsvermogen en impotentie? Komen we allemaal in een midlifecrisis terecht of worden we alleen maar knapper naarmate we ouder worden (ondanks de kaalheid)? Moet je echt gezonder gaan eten en meer bewegen als je eenmaal een middelbare leeftijd hebt bereikt? In dit boek vind je wetenschappelijk onderbouwde antwoorden, interviews met deskundigen herkenbare ervaringsverhalen.

Jerry Goossens en Dr. Frank van Hellemondt, Het grote ouwe lullen boek, Uitgeverij Kosmos, 208 pagina's (€ 20,99)
Boekentip Vaderdag Ja ik gril!- BBQ-smoker

Voor de BBQ-liefhebber
Iedereen kan barbecueën, maar niet iedereen kan Barbecueën. In dit deel van de Ja, ik gril! -serie, leer je alles over het barbecueën met een smoker. Met behulp van een smoker kun je het vuur, en dus ook de hitte en temperatuur, nauwkeuriger regulieren dan met een gewone barbecue. In dit boek staat niet alleen informatie over de verschillende soorten smokers en accessoires, maar je vindt er ook tips en trucs voor het beheersen van de temperatuur en een omvangrijk deel met recepten, zodat ook jij, of je vader, als pitmaster spectaculaire BBQ-prestaties kunt leveren.

Ja, ik gril! BBQ-smokers, Uitgeverij Lantaarn, 160 pagina's (€ 16,99)
Boekentip: De kooi van Marcel van de Ven

Voor de vader voor wie het niet spannend genoeg kan
In 2003 zette de Nederlandse politie een eenheid op die zo geheim was dat zelfs binnen het korps bijna niemand ervan wist. De leden van de eenheid werden getraind om de zwaarste criminaliteit te bestrijden. Vanuit De kooi, hun streng beveiligde basis, leverden ze een unieke bijdrage aan de strijd tegen onder meer moordenaars, terroristen, drugshandelaren, overvallers en ontvoerders. In een tijd waarin de criminaliteit drastisch veranderde en verhardde, stonden ze dag en nacht paraat, 365 dagen per jaar. Het vaak levensgevaarlijke en in het diepste geheim uitgevoerde werk bepaalde hun hele bestaan. Ze déden dit werk niet, ze wáren het.
In De kooi kijkt Marcel van de Ven, een van de pioniers, terug op de vele bloedstollend spannende acties die hij met zijn collega’s uitvoerde en de grote gevolgen ervan, zowel op het gebied van de opsporing als voor zijn eigen leven.
Wil je alvast meer weten? Lees dan dit interview met Marcel van de Ven.

Marcel van de Ven, De kooi, Uitgeverij Ambo|Anthos, 246 pagina’s (€ 20,99)
Boekentip vaderdag: Tussen utopie en crisis van Frits Boterman

Voor de doorgewinterde non-fictie lezer
Tussen utopie en crisis is het eerste echte overzichtswerk over de Nederlandse cultuur tijdens het interbellum. Het is niet zozeer een boek om van kaft tot kaft te lezen (dat kan wel), eerder een naslagwerk.
In dit boek analyseert Frits Boterman het culturele leven in Nederland tijdens het interbellum. De huidige turbulente tijd roept steeds meer vergelijkingen op met de onzekere jaren twintig en dertig, die in Europa werden getekend door de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis en de opkomst van het fascisme. Hoewel de vergelijking deels terecht is, had het interbellum een heel eigen dynamiek en karakter. Botermans hoofdthese is dat de ‘oercatastrofe’ van de Eerste Wereldoorlog ook in Nederland voor een crisis der zekerheden heeft gezorgd. Vervolgens laat hij zien hoe schrijvers, kunstenaars en intellectuelen naar een antwoord zochten op die crisis.

Frits Boterman, Tussen utopie en crisis, Uitgeverij De Arbeiderspers, 768 pagina's (€ 55,00)

Zit er iets leuks tussen voor jouw vader? Bestel deze boeken bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven