Zon, zee, lezen: tips voor heerlijke zomerboeken

Nu buiten de zon weer amper weg te denken is, het werk wordt afgerond en de koffers worden gepakt, breekt ook een periode van veel vrije tijd aan. Tijd om in te relaxen en bij te komen. Hoe doe je dat het beste? Natuurlijk met een boek! Daarom tipt de redactie van de Boekenkrant drie heerlijke zomertitels om bij weg te zwijmelen.

Door Denise Hoek

Een autobotsing met grote gevolgen

De zomer is natuurlijk de perfecte tijd voor een fijne feelgood-roman. Daarom is De tweede kans van Vi Keeland en Penelope Ward misschien wel het boek dat je op je strandbed gaat lezen. In De tweede kans maken we kennis met Elodie, die haar baantje als de hulp van een privédetective – die mannen die vreemdgaan ontmaskert – helemaal zat is. Ze wil weleens iets anders doen dan als lokaas dienen voor de smeerlappen die hun vrouwen bedriegen. ‘Morgenavond had ik een sollicitatiegesprek voor een echte baan, eentje waarin ik niet dagelijks bepoteld hoefde te worden, dus met een beetje geluk zou deze shit snel verleden tijd zijn.’

Elodie gaat daarom solliciteren als nanny voor de elfjarige Hailey, alleen loopt het sollicitatiegesprek niet zoals gepland. Op het terrein voor het gebouw rijdt ze tijdens het inparkeren tegen een Mercedes aan. Hollis, de eigenaar van de auto, is not amused en laat Elodie dat goed weten. Hollis, die nu te laat is voor de sollicitatiegesprekken die hij moet voeren, komt nog laaiend binnen bij het laatste gesprek. Helemaal als hij ziet dat Elodie de laatste sollicitant is. ‘Dat méén je niet. Ongelovig schudde ik mijn hoofd. “Jíj?”’

Het verhaal bevat alle ingrediënten voor een feelgood-roman: een stel dat elkaar bij het ontmoeten absoluut niet mag, maar uiteindelijk wel naar elkaar toegroeit. Door de vlotte en directe schrijfstijl van de auteurs zit je direct in het verhaal. Het is leuk om een kijkje te nemen in de hoofden van Elodie en Hollis, met hun verschillende gedachtes en meningen. Het zijn net echte mensen!

Vi Keeland en Penelope Ward, De tweede kans, vertaling: Hanneke van Soest, Uitgeverij Love Books, 368 pagina’s (€ 20)

Zomer in Somerset

Alles aan Duinroos van Hilde Veeren ruikt naar vakantie en dat wordt meteen duidelijk als je het boek openslaat. Reisjournalist Molly is, aan het begin van het verhaal, op reis in het Franse Saint-Tropez. Met zinnen als ‘De gordijnen bolden op in de wind en ze snoof de frisse zeelucht op’ krijg je gelijk zin in een strandvakantie.

Molly duidelijk ook, want ze geniet enorm van haar werk als reis- en boekenreporter. Als ze dan ook nog een voicemail van haar baas krijgt, waarin hij het heeft over veranderingen in het bedrijf, kan ze haar geluk niet op. Hij heeft het vast over promotie! Eenmaal terug in Nederland loopt een enthousiaste Molly de redactievloer op. Maar haar geluk blijkt van korte duur. De zaken gaan niet goed bij de uitgever en daarom moet een aantal werknemers vertrekken. Zo ook Molly. Ze moet haar spullen pakken en vertrekken.

Als dan thuis blijkt dat haar vriend Lucas ook nog de relatie verbreekt, stort ze in. Geen huis en geen salaris, het ziet er niet rooskleurig uit voor Molly. Gelukkig komt haar moeder met de oplossing: een paar weken op de cottage van haar tante in Engeland passen. Na even twijfelen gaat Molly op het aanbod in en vertrekt ze naar Somerset. Maar ook daar loopt Molly – afgezien van de stoere Atlas – tegen wat moeilijkheden aan: in Somerset is niets wat het lijkt.

Door de duidelijke en gedetailleerde omschrijvingen in het boek lig je heerlijk samen met Molly aan het strand in Saint-Tropez of stap je vol enthousiasme met haar de redactievloer op. Ook de schrijfstijl is prettig; voor je het weet heb je het boek alweer uit. Duinroos is het eerste deel in de nieuwe serie Cottage aan zee. Een lekkere, lichte snack voor in de zomer.

Hilde Veeren, Duinroos, Uitgeverij Xander Uitgevers, 320 pagina’s (€ 20,99)

Een feelgood-roman, maar net even anders

Het Cassandra complex lijkt misschien op een vergelijkbare feelgood-roman als Duinroos als je de achterflap leest: baan kwijt, vriendje kwijt, nieuw begin. En toch is dit boek net even anders. Het begint met een voorwoord van de auteur, Holly Smale, waarin ze vertelt wat het voor haar betekent om autisme te hebben. ‘Als vrouw bij wie tamelijk recent de diagnose ‘autistisch’ werd vastgesteld, heb ik heel wat jaren van mijn leven gewenst dat ik mijn herinneringen in een loop kon afspelen om een manier te vinden om wat meer ‘normaal’ en minder ‘raar’ gevonden te worden.’ Dat is precies waar hoofdpersonage Cassandra ook mee kampt, en dat zorgt voor een heel andere beleving. In Het Cassandra complex lees je over een dertigjarige vrouw die heel letterlijk en direct is, wat haar niet altijd in dank wordt afgenomen.

‘Het is een leugen, de eerste bladzijde van een boek, want het doet zich voor als een begin.’ Cassandra besluit haar verhaal te beginnen met het ontslaggesprek op kantoor. Meteen merk je al waarom ze wordt ontslagen, namelijk doordat ze volgens de baas ‘Gewoon niet aardig’ tegen klanten en collega’s doet. Dat is niet het enige slechte nieuws voor Cassandra: haar vriend Will, met wie ze een relatie had van vier maanden, heeft het uitgemaakt en haar flatgenoot wil het liefst dat zij verdwijnt uit hun appartement. Dit alles leidt tot een meltdown midden op straat, waarbij je een goed kijkje krijgt in het hoofd van Cassandra en wat ze allemaal doormaakt tijdens zo’n meltdown. Vervolgens staat haar ex op de stoep, die toch met haar wil doorgaan.

De volgende ochtend begint hetzelfde riedeltje opnieuw: Cassandra komt erachter dat ze in de tijd kan reizen. Ze kan dingen overdoen en wie weet komt ze er ook achter wat er toch steeds fout gaat in haar leven.

Het Cassandra complex is een feelgood-roman die net even anders is en lezers een kijkje geeft in het hoofd van iemand met autisme, met een komisch tintje. Een boek om bij weg te dobberen in de zee.

Holly Smale, Het Cassandra complex, vertaling: Jan Mellema, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 288 pagina’s (€ 21,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2023.
Benieuwd geworden? Bestel deze boeken bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven