De redactie tipt: Tweestrijd

De Boekenweek laat dit jaar helaas nog even op zich wachten, maar desondanks worden er deze week als ‘Voorwoord op de Boekenweek’ wel activiteiten rondom het thema ‘Tweestrijd’ georganiseerd. De redactie tipt vijf boeken die goed aansluiten bij dit thema.

Naschokken
In Naschokken beschrijft Nadia Owusu haar zoektocht naar haar identiteit. In dit debuut vertelt ze over haar eigen verleden en dat van haar voorouders.
Als Nadia twee is, laat haar Armeens-Amerikaanse moeder hun gezin in de steek. Nadia blijft achter met haar kleine zusje en hun Ghanese vader, die als ambtenaar bij de Verenigde Naties werkt. Ze bewonen plekken over de hele wereld: Rome, Dar es Salaam, Kumasi en Londen. Nadia spreekt meerdere talen en heeft meerdere thuislanden. Ze vraagt zich af of ze Europees, Afrikaans of Amerikaans is. Of niets van dat alles? Als haar vader overlijdt, voelt Nadia zich meer dan ooit ontworteld en alleen.
Naschokken is het ontroerende verhaal van Nadia’s zoektocht naar haar identiteit, dat laat zien welke naschokken een trauma kan hebben op persoonlijk vlak, en ook hoe dat doorwerkt van generatie op generatie.

Zwemlessen voor later
De klimaatdichters, een groep van ruim 160 dichters uit Nederland en Vlaanderen, geloven in poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid. Ze proberen zich een toekomst voor te stellen waarin lessen zijn getrokken uit de ecologische noodtoestand en de natuur eindelijk op haar plaats staat als middelpunt van de wereld. Ze kruipen in hun pen voor de aarde, want de mens is al lang genoeg aan het woord geweest.
Deze bundel bevat een bonte verzameling van gedichten. In Zwemlessen voor later wordt natuurlyriek afgewisseld met oproepen tot actie. Je leest gedichten over ijsberen, wieren en parkeerplekken, traditionele dichtvormen en videogedichten.

Apeirogon
De Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan zijn allebei vader van een dochter en allebei worden ze geconfronteerd met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld.
Colum McCann vertelt in Apeirogon de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. Hij neemt geen standpunt in, maar probeert in plaats daarvan zoveel mogelijk zijden te belichten. In de vorm komt dit ook duidelijk naar voren. Apeirogon is een caleidoscopische roman, herkenbaar door zijn vele invalshoeken, waarin het verhaal wordt afgewisseld met flarden geschiedenis, geluiden, citaten en herinneringen.

De knikkers van Qadir
Leo Bormans vertelt in De knikkers van Qadir het waargebeurde en actuele verhaal van Qadir, een Afghaanse vader die op de vlucht is voor geweld. Qadir groeide op in een klein dorp met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van een vader die van geen wijken wil weten. Het is oorlog. Hij houdt zich overeind door te werken voor de internationale troepen die zijn land komen bevrijden. Tot ook hij, achtervolgd door de taliban, met vrouw en kinderen moet vluchten voor het geweld. Over de bergen en over de zee. Het enige dat hij bezit en met zich meeneemt tijdens het vluchten zijn acht knikkers. Na drie maanden belanden ze in Europa. Maar de Grote Portier laat hen niet binnen. Stuk voor stuk verliest Qadir de rinkelende knikkers van zijn leven. En toch is er hoop.

Onder de paramariboom
De schrijver Johannes Fretz heeft gemengd bloed, maar vooral anderen lijken zich druk te maken over zijn afkomst. Zijn moeder wil graag dat hij samen met haar naar Suriname gaat. Daar verzet hij zich lange tijd tegen, tot hij een stapel gedichten krijgt van zijn Surinaamse grootvader en hij uitgenodigd wordt om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen. Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond en ontmoet daar onder anderen haar familieleden.
Onder de paramariboom is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.

Gozert
Gozert is een verhaal dat balanceert op de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Dit geïllustreerde boek is geschreven door Pieter Koolwijk voor kinderen vanaf 10 jaar.
Ties heeft een vriend die alleen hij kan zien en horen: Gozert. De avonturen die ze samen beleven brengen Ties in de problemen, iedereen noemt hem vreemd en raar. Ties’ ouders willen zelfs dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Ties’ is het hiermee niet eens. Door Gozert wordt de wereld kleurrijker en minder saai. Met Gozert naast hem durft hij alles. De illustraties vertolken de manier waarop Tijs de wereld ziet en maken het boek tot een compleet geheel.

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven