5 tips om een vliegende start te maken met je verhaal

Ben je nog niet aan het schrijven geslagen voor de Boekenkrant-schrijfwedstrijd? Geen probleem, je hebt nog tot 14 juni om je korte verhaal in te leveren. Kruip snel in de huid van een schrijver. En dan niet een schrijver die op zolder zit met de handen in het haar. Hieronder een paar tips om met je verhaal te beginnen. Een goed begin is immers het halve werk.

Iedere schrijver pakt het schrijven van een verhaal anders aan. Zo stippelt de een het verhaal eerst uit van begin tot eind, terwijl de ander gewoon begint en geen idee heeft hoe het verhaal afloopt. Probeer verschillende manieren uit om zo uit te zoeken wat het beste werkt voor jou. We hebben een aantal tips voor je om inspiratie te vinden voor een verhaal:

  1. Verzin eerst een personage. Je kunt je personage baseren op iemand die je goed of minder goed kent. Zo vertelt Norman Jansen in zijn roman Gevangen in dilemma’s het verhaal van mensen die met mensenhandel te maken hebben. Met zijn baan bij de Koninklijke Marechaussee heeft hij zelf met die mensen te maken. Stel jezelf vragen als: wat is de grootste wens van deze persoon en wat staat het waarmaken van de wens in de weg?
  2. Blader door een paar kranten/boeken/tijdschriften. Kies een artikel dat je aanspreekt en begin daarover te schrijven. Op die manier vond Gerda Blees bijvoorbeeld inspiratie voor haar roman Wij zijn licht. Ook Mirjam Mous laat zich regelmatig inspireren door krantenartikelen.
  3. Benedict Wells zag zijn favoriete schrijvers als zijn leermeesters en is nu zelf een bestsellerschrijver. Veel lezen is een belangrijke basis om goed te leren schrijven. Probeer te achterhalen waarom je het ene boek wel goed vindt en het andere niet.
  4. Je denkt misschien dat je eigen leven te saai is om erover te schrijven, maar niets is minder waar. Zelfs de kleinste momenten kunnen geschikt zijn voor een spannend verhaal. Het ligt er allemaal aan hoe jij het verwoordt. En natuurlijk hoeft het niet allemaal waargebeurd te zijn. Je mag er prima een draai aan geven. Of ga juist helemaal met de werkelijkheid aan de haal. Er is een reden dat zoveel boeken een autobiografisch tintje hebben. Je beschikt namelijk over kennis die andere mensen niet hebben, zonder dat je daar eerst onderzoek naar hoeft te doen. Een mooi voorbeeld is Ik ben er niet van Lize Spit, waarin ze schrijft over depressie, iets wat ze van dichtbij meegemaakt heeft toen haar moeder depressief werd.
  5. Heb je echt geen idee of je verhaal de goede kant op gaat of wil je gewoon weten of het onderwerp interessant is? Vraag het dan gewoon aan iemand! Probeer wel de vraag ‘Wat vind je ervan?’ te vermijden. Dan krijg je geen antwoord waar je iets aan hebt. Stel gerichtere vragen als: ‘Waar haak je af?’ of ‘Waar gaat het verhaal volgens jou over?’.

Kun je nog niet aan de slag? We vroegen tijdens de vorige editie van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd aan drie schrijvers om tips te geven.

Veel schijfplezier!

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven