Recensie: Taart ende koeck

Waar eerder het vegan bakken voor een selecte groep was, brengt Maartje Borst met haar bakboek Taart ende Koeck de lekkerste baksels waar iedereen van smult. De recepten in dit boek zijn 100% veganistisch, dus zonder zuivel en ei. Het laat je nadenken over wat een gerecht nodig heeft en welke producten geschikt zijn om ze mee te vervangen om hetzelfde, of een juist nog smaakvollere beleving te krijgen. 

Door Sabrina de Wit 

Dat Maartje al omstreeks haar twaalfde bezig was met het experimenteren met plantaardig voedsel is terug te zien in de liefde die dit boek uitstraalt. Liefde voor de wereld, de natuur, maar vooral voor de gerechten. In dit boek staan naast nieuwe ook enkele klassiekers die door de aangepaste receptuur nu binnen de vegan cultuur passen. 

Hoewel ik zelf niet vegan ben, merk ik wel in mijn omgeving dat de wereld aan het veranderen is en steeds meer mensen bewuster kiezen. Het is dan ook niet zo gek dat dit boek nu op de markt komt. Deze levensstijl vraagt dan wel een andere manier van denken, maar de auteur zet het goed neer in dit kookboek. Het sluit aan bij wat de wereld nu vraagt, terwijl Maartje mijlenver voorligt op dit gebied. Haar ervaring op dit gebied heeft ze ruimschoots geëtaleerd, ook doordat ze zelf een zaak heeft genaamd Taart ende Koeck in Amsterdam, naar het kookboek, waar ze normaal, als er geen coronabeperkingen zijn, haar gebak en koek aan de man brengt. Deze baksels gaan er letterlijk als warme broodjes over de toonbank. 

Taart ende Koeck begint met het uiteenzetten van de basisingrediënten. Deze zijn voor veel veganisten bekend, maar juist voor de bakkers onder ons die er niet mee bekend zijn, geeft de auteur per categorie aan welke soorten er zijn en, nog belangrijker, wat ze doen. Hierdoor ga je ze niet alleen gebruiken, maar ook de effecten ervan in het gerecht begrijpen. Daarna volgt het hoofdstuk ’Basics & voorraadkast’ waarin de meest gebruikte deegsoorten en vullingen voorbijkomen. Gevolgd door de hoofdstukken ‘Ontbijtbaksels’, ‘Koekjes’, ‘Cakes’, ‘Taarten’, ‘Feest!’, ‘Hartig’, ‘Traybakes, Bars & Slices’ en tot slot ‘Desserts’. Met gerechten als gestempelde anijskoeken, tulband met cranberry’s, rode-uientartelettes, passievruchtencrumble en peren-saffraancake zet ze een gevarieerd assortiment neer, voor ieder wat wils. De plaatjes liegen er niet om, dit zijn stuk voor stuk meesterwerken waar je mee voor de dag kunt komen, ook bij je niet-vegan vrienden. 

Haar gerechten zijn simpel en goed omschreven. Echter in sommige gerechten staan enkele ingrediënten die ik niet zomaar in huis heb, haar tip daarin is duidelijk: probeer deze online te bestellen. Door veganistisch te bakken moest ik met andere ogen de supermarkt in, op zoek naar plantaardige varianten. Ik slaagde erin, en na het bakken van gerechten uit dit boek, merkte ik mijn enthousiasme. Ik word niet meteen een veganist, maar de smaak was zo heerlijk, dat ik toch eens vaker uit dit boek zal bakken, en wie weet krijg ik de smaak nog te pakken. 

Een ding is mij door dit boek duidelijk geworden: veganisme vergt een andere manier van kijken naar producten, maar qua smaak doet het niet onder voor de niet-veganistische leefstijl. Misschien dat het, met het idee in mijn achterhoofd dat het beter voor mens en dier is, zelfs nog beter bevalt. 

Boekgegevens

Maartje Borst, Taart ende Koeck, Kosmos Uitgevers, 256 pagina’s (€ 29,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2020

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven