Waarom lezen we eigenlijk?

Schrijvers en filosofen hebben al vaak het hoofd over deze vraag gebroken. Filosoof Alain de Botton waagde een nieuwe poging. Hij formuleerde vier kernpunten waarmee je ten strijde kan trekken als mensen je deze vraag stellen.

1) Literatuur bespaart ons tijd
Raar, maar waar: literatuur bespaart ons tijd! Verhalen geven een directe toegang tot een reeks van emoties, gebeurtenissen en activiteiten die in het werkelijke leven maanden, jaren of zelfs millennia zouden kosten. Literatuur is dus de beste nabootsing van ‘het dagelijks leven’dat er bestaat. In één ogenblik beleef je meer dan je in de realiteit ooit zou kunnen doen.

2) Literatuur maakt je aardiger
Door te lezen bekijk je de wereld eens door een andere bril. Daardoor leren we ons los te maken van onze eigen standpunten, en ons in te leven in die van een ander. Literatuur geeft ons een intiem inkijkje in het hoofd van de complexe mens. Het toont ons de motivaties en gedachten die verborgen liggen achter het gedrag. Volgens de Botton zouden we door het lezen van literatuur het hoofd kunnen bieden aan de rigide manier van denken buiten de wereld van het woord.

3) Literatuur is een middel tegen eenzaamheid
In het echte leven kunnen mensen vaak niet onder woorden brengen wat er speelt in hun hoofd, literatuur kan dit wel. Door te lezen kunnen er dingen over de ervaring van het mens-zijn naar boven komen, waar mensen zelf moeilijk de vinger op kunnen leggen. Boeken kunnen dus een handleiding bieden om onze eigen psyche aan een nader onderzoek te onderwerpen.

4) Literatuur bereidt je voor op falen
Vanaf alle kanten worden succesverhalen de wijde wereld ingeslingerd, maar dit wekt ook een grote angst op om ‘succesloos’ te zijn. Onder de noemer ‘loser’ door het leven moeten gaan lijkt het ergste wat een mens kan overkomen. Het is net die mislukking in het leven die voor de grootste literatuur heeft gezorgd. Boeken veroordelen de mislukking niet, ze maken haar menselijk.

Bron: demorgen.be
Foto: pixabay.com

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven