Recensie: Een verhaal over identiteit en meer

Veel meisjes hebben vroeger stiekem over een leven als prinses gedroomd. Helaas bleef het bij mij altijd bij dromen, maar wat als opeens blijkt dat je vader de kroonprins van een ver land is? Het overkomt Izumi in Emiko Jean’s Tokio voor altijd.

Door Kathy Vos

Voordat ik begon te lezen, had ik al het één en ander over dit boek gehoord. Tokio voor altijd zou namelijk een mix van Crazy Rich Asians en The Princess Diaries zijn. Beiden vind ik geweldig, dus dat maakte mij wel enthousiast.
Izumi Tanaka heeft zich nooit helemaal thuis in Mount Shasta gevoeld. Ze lijdt er samen met haar moeder een prima leven, maar toch voelt ze zich door haar Japanse afkomst anders. Het helpt ook niet mee dat ze niet weet wie haar vader is. Door zichzelf Izzy te noemen, probeert Izumi bij haar Amerikaanse leeftijdsgenoten te horen. Hoewel ze met drie vriendinnen met Aziatische roots de‘Asian Girl Gang’vormt, blijft ze verlangen naar meer. Izumi zou graag willen weten wie haar vader is. Als ze ontdekt dat haar vader de kroonprins van Japan is, komt haar hele leven op zijn kop te staan.
Izumi reist naar Japan in de hoop haar vader te leren kennen, maar wordt geconfronteerd met cultuurverschillen, strenge etiquetteregels, jaloerse familieleden en de Japanse pers die overal op de loer ligt.
In een korte periode leert Izumi zichzelf op een andere manier kennen. Moet ze terug naar Mount Shasta waar ze de Amerikaanse Izzy is en leggings met truien draagt? Of blijft ze in Japan waar ze Izumi heet en door een hofdame in dure jurken wordt gekleed? Haar leuke bodyguard, Akio, maakt haar keuze ook niet makkelijker.

‘Heb jij nooit het gevoel gehad dat je er niet echt bij hoort? Dat je nergens op je plek bent, nooit ergens echt thuis bent? Alsof je bestaat uit twee botsende helften in één lijf? Ik ben niet Amerikaans genoeg. Maar ik ben ook niet Japans genoeg.’ Ik had gedacht dat naar een ander land verhuizen en mijn vader leren kennen me compleet zou maken en dat ik die twee helften zo bij elkaar kon brengen.

Tokio voor altijd is een boek dat je in één zucht uitleest. Jean heeft een vlotte schrijfstijl en alle belangrijke gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Dit is aan de ene kant fijn, omdat je het boek snel uitleest, maar het zorgt er ook voor dat het verhaal op sommige momenten niet realistisch aanvoelt. Zo moet de lezer geloven dat Izumi meteen in het diepe gegooid wordt door naar belangrijke evenementen te gaan en binnen twee á drie weken de Japanse taal voor een groot deel al onder de knie heeft.
Wat ik persoonlijk ook jammer vond, is dat de focus van het verhaal na een paar hoofdstukken verandert. Ik hoopte meer over Izumi’s strijd met haar Japans-Amerikaanse identiteit te lezen, maar na een tijdje gaat het boek vooral over Izumi’s liefdesleven.
Ondanks deze mindere punten zat ik wel helemaal in het verhaal en kon ik niet stoppen met lezen. Het einde van elk hoofdstuk leek een cliffhanger en ik móest weten wat er zou gebeuren. Er zit namelijk ook nog een klein mysterie in het boek dat opgelost moet worden en dat mij verraste.
Het boek is ook heel leuk voor de lezers die in de Japanse cultuur geïnteresseerd zijn en beetje bij beetje leer je toch een paar zinnetjes. Al met al is Tokio voor altijd een boek dat je niet weg kan leggen.

Emiko Jean, Tokio voor altijd, vertaling: Ella Vermeulen, Uitgeverij Van Goor, 288 pagina’s (€ 18,99)

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven