Recensie: Een kookboek dat je uit de tent lokt 

Als je van kamperen houdt, heb je je vast weleens de vraag gesteld: hoe kan ik op een zo simpel mogelijke manier tóch iets smakelijks op de campingtafel zetten? Met Kampeerkoken geeft Julias Jaspers zijn geheimen prijs over hoe te koken op een klein oppervlak. En reken maar dat als het lukt, de buren ineens je vrienden willen zijn. 

Door Sabrina de Wit 

Kampeerkoken is een handzaam en buigzaam exemplaar, dus handig om nog even ergens in je caravan te gooien. Met maar liefst 65 recepten die in de camper, de caravan, bij de tent of zelfs in de boot te maken zijn. Bij het doorbladeren zorgen de plaatjes van het heerlijke buitenleven meteen voor een zonnige mindset, en toch komt mijn echte enthousiasme niet direct op gang. Misschien doordat ik niet een groot kampeerliefhebber ben. En áls ik wel aan het kamperen ben, dan wil ik de meest eenvoudige dingen maken, zoals macaroni.  

Als ik de recepten wat nader bestudeer, merk ik dat er best chique gerechten bijzitten. Een soort kampeerkoken 2.0, waar je misschien juist wel behoefte aan hebt als je drie of vier weken in Frankrijk zit en het stokbrood je de neus uitkomt. Ook vind ik het leuk om te lezen dat Julius Jaspers zelf zo intens geniet van het op pad gaan met zijn camper. Niks luxe keuken, gewoon weer even terug naar de basics, waar je het moet doen met minder ingrediënten. Maar daar geeft hij dan ook meteen een tip bij: zorg dat de ingrediënten die je gebruikt van goede kwaliteit zijn, anders zal het nooit echt lekker smaken. Veel van de gerechten worden in één pan klaargemaakt, dit houdt het overzichtelijk en haalbaar voor iedereen. Wel zit er soms aardig wat snijwerk bij. Maar wat is er nou gezelliger dan samen aan de kampeertafel het voorbereidende werk te doen? 

Kampeerkoken begint met het hoofdstuk ‘Uitrusting’, waarin een lijstje staat van de basisspullen die je het vaakst zult gebruiken. En nee, dat is geen airfryer! Vervolgens komen we aan bij ‘Het keukenkastje’: wat moet daar naast peper en zout nou eigenlijk instaan? Vervolgens deelt hij nog wat ‘Handigheidjes’ voor we bij de recepten aankomen. Daar beginnen we met ‘Snacks’, mijn favoriete onderdeel, waar hij met hotdogs op zeven verschillende manieren hoge ogen gooit. Ook kan ik heel blij worden van de koude komkommersoep met ham en yoghurt. Na het hoofdstuk ‘Soep’ komen we aan bij ‘Brood’, dat daar mooi op aansluit. Deze broodgerechten zien er allemaal lekker uit, maar de french toast met bacon is eigenlijk altijd goed en ook een feest voor de meeste kinderen. Hierna volgen nog de hoofdstukken ‘Salades’, ‘Groenten’, ‘Vis’, ‘Vlees’ en ‘Zoet’. Waarvan de pasta primavera mij het water in de mond doet lopen en me zelfs even laat twijfelen aan mijn macaroni, waardoor ik toch uit de tent ben gelokt. En met als toetje de perziken met balsamicoglaze en citroencake lijkt de hemel een beetje open te gaan. 

Dat laatste gerecht helpt me mijn mening bij te stellen. En al word ik nooit een kampeerder in hart en nieren, misschien ga ik toch wat vaker buiten koken. Want nergens staat dat het niet gewoon in je eigen tuin mag. 

Julius Jaspers, Kampeerkoken, Uitgeverij Carrera, 192 pagina’s (€ 25,00) 

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2023.

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven