Poepieruig voor kijkbuiskinderen

Wauw, wat ziet zij er vurrukkulluk uit in die minirok, denkt de hippe vogel terwijl hij naar de hoezepoes kijkt. Hij loopt naar haar toe en zegt: ‘Met jou wil ik wel een sneeuwwitje drinken en een potje rampetampen.’ Met een afkeurende blik kijkt ze hem aan en briest: ‘Toedeloe ballenetui!’

Dit is een typische conversatie uit de jaren zestig tussen een jongen die zijn dagen het liefst high doorbracht doorbrengt en een meisje dat bekend was is met de minimode van dat moment. Wim Daniëls brengt ons terug naar deze periode. Na een Mieters! boek over de taal in de jaren vijftig is het nu namelijk tijd om woorden en begrippen die in de jaren zestig ontstonden samen te voegen in Blits!.
De echte kijkbuiskinderen onder ons zullen Daniëls’ nieuwe woordenlijst hoogstwaarschijnlijk poepieruig vinden. Vol nostalgie stilstaan bij de tijd dat je met je zakkenwassers van vrienden mellowyellow met een jointje in je mond kassie zat te kijken, terwijl je je ludduvuddu probeerde te verwerken omdat je birdje je had verlaten. Blits! brengt deze mensenje terug naar de tijd dat ze hippies en Dolle Mina’s waren.
Maar voor degene wie die geen jeugdsentiment – overigens ook een woord dat in de jaren zestig voor het eerst onder de aandacht werd gebracht in het kader van Stichting Jeugdsentiment Jaren Vijftig – hebben heeft overgehouden aan deze blitse jaren, is het boek van Daniëls niet meer dan een alfabetische lijst met soms bekende en soms onbekende woorden. Wil Had de auteur gewild dat ook mensen die zijn geboren vanaf in de jaren zeventig of daarna zijn boek graag lezen, dan was het leuk geweest als er iets meer voorbeeldzinnen en anekdotes in zaten hadden gestaan die om het boek wat meer jeu (woord uit de jaren tien) zouden te geven. Maar als Daniëls gewoon doorgaat met waar hij nu mee bezig is, dan kunnen de eerste reageerbuisbaby’s uit de jaren zeventig, de Rocky- en Rambo-fans uit de jaren tachtig, de Nike Air Maxx-dragers van uit de jaren negentig en de Furby-verzorgers van de zero’s binnenkort ook gewoon gaan genieten van hun eigen woordenlijst.

Beeld: Merlijn Doomernik

blits

Boekgegevens

Wim Daniëls, Blits!, Uitgeverij Thomas Rap, ISBN 978 94 004 0110 5 (€ 12,90)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2015

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven