Boekfragment: Minder plastic

We kunnen plastic niet meer wegdenken uit ons leven. Maar al dat weggegooide eenmalig gebruikte plastic vormt een steeds groter wordend probleem, waar we met elkaar echt iets aan moeten gaan doen. Moeder en dochter Louise Williams en Clara Williams-Roldan geven een heleboel handige en haalbare tips om je te helpen minderen in de keuken, de badkamer en met je kleding.

Het verminderen van de hoeveelheid plastic lijkt soms wel een strijd. Een strijd tegen de overweldigende hoeveelheid plastic die vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven is binnengedrongen. Je worstelt je door een groot aantal blogs, instructievideo’s en #hashtags om goede, praktische informatie te vinden over hoe je minder plastic kunt gebruiken en waarom dat zo belangrijk is. En soms lijkt het gevecht al verloren voordat je goed en wel begonnen bent.
Ik heb plastic zelf ook echt niet van het ene op het andere moment uit mijn leven verbannen. Om eerlijk te zijn, ben ik er nog steeds niet helemaal van af. Dat komt voor een deel doordat plastic zo onlosmakelijk met ons leven verbonden is, dat het wel steeds werk in uitvoering zal blijven. Maar het komt ook doordat we plastic soms gewoon nog nodig hebben. In dit boek vertel ik je hoe je de vele, vele soorten plastic kunt vermijden waar we eigenlijk best wel zonder kunnen.
Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om minder plastic te gebruiken. Misschien wil je de hoeveelheid afval verminderen. Misschien wil je gewoon minder rommel in je huis, je prullenbak en je leven. Voor mij was gezondheid de belangrijkste reden: die van mijzelf, en die van het milieu.

Tien tips voor een vliegende start 
1. Neem je voor de hoeveelheid plastic die je weggooit te verminderen, en bazuin dit rond via social media. Je trots zal ervoor zorgen dat je in actie komt. Bovendien kun je zo in contact komen met anderen die hetzelfde doen, of het overwegen.
2. Koop een metalen waterfles en drink kraanwater. Als je toegang hebt tot veilig en schoon drinkwater is er geen enkele reden waarom je het in plastic flessen zou kopen. Dat is echt niet gezonder. Integendeel: uit onderzoek blijkt dat bijna al het in flessen verkochte water microplastic bevat, dat we vervolgens binnenkrijgen.
3. Bewaar herbruikbare tassen op strategische plekken, bijvoorbeeld opgevouwen in je tas of in de kofferbak van je auto. (Zelf heb ik geen auto, dus ik gebruik een boodschappentrolley.)
4. Neem een herbruikbare koffiebeker mee. Als je die vergeet, gebruik dan niet ‘voor deze ene keer’ een wegwerpbeker. Ga dan gewoon rustig aan een tafeltje zitten en geniet van je koffie uit een porseleinen mok.
5. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes en ballonnen. Die zijn even handig en leuk, maar vervolgens tientallen jaren gevaarlijk voor dieren in het wild en schadelijk voor het milieu.
6. Gebruik geen vloeibare zeep en shampoo meer. Blokken zeep en shampoo werken net zo goed en zijn in papier verpakt.
7. Gebruik in de keuken ongebleekt bakpapier of bijenwasdoekjes, in plaats van plastic vershoudfolie.
8. Bak zelf koekjes. Bloem, suiker, boter en eieren zijn allemaal verkrijgbaar in een papieren of kartonnen verpakking. (Bovendien is het een heerlijke manier om jezelf te belonen voor al je inspanningen om plasticvrij te leven).
9. Eet een ijsje in een hoorntje. De ultieme afvalvrije traktatie voor onderweg!
10. Raap elke dag een paar stukken zwerfplastic op. Helaas is dat niet moeilijk te vinden. Elk stukje plastic dat we van de straat oprapen, komt immers niet meer in het water terecht!

Boekgegevens

Louise Williams en Clare Williams-Roldan, Minder plastic. Aan de slag met alternatieven en haalbare tips 224 pagina’s (€ 20,00)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie april 2021.   

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5339

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven