Het is dit jaar 348 jaar geleden dat de grootste, maar compleet vergeten, maritieme ramp in de Nederlandse geschiedenis plaatsvond: de aanslag van Britse oorlogsschepen op een Nederlandse vloot bij Vlieland en Terschelling. Dit werd herdacht in Harlingen tijdens The Tall Ships Races op het marineschip Zr. Ms. Friesland.
In 1666 vernietigde de Engelse vloot onder leiding van admiraal Robert Holmes een handelsvloot van zo’n 170 schepen, gelegen tussen de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Bij de aanval kwamen 2000 mensen om het leven. Een dag later werd de aanval voortgezet met het platbranden van het dorp West-Terschelling. Het was een ramp voor Nederland, maar een overwinning voor de Engelsen. De actie werd genoemd naar admiraal Robert Holmes: Holmes’ vreugdevuur (Holmes Bonfire).
Jan Houter en Anne Doedens schreven na uitvoerig onderzoek het pas verschenen boek 1666: het Vlie brandt. De twee schreven eerder 1666 – De ramp van Vlieland en Terschelling en richtten in 2012 de ‘Stichting Maritiem Erfgoed Gouden Eeuw Waddengebied’ (of ‘Stichting 1666’) op. Het boek werd 5 juli gepresenteerd aan de Bevelhebber van de Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Mathieu Borsboom. Bij de uitreiking waren twee Britse marineofficieren aanwezig, de commandant van HMS Trumpeter Lt Jonathan Wordsworth en de commandant van HMS Smiter Lt Hugo Floyer. Naast het boek van Houter en Doedens, kregen de Britse commandanten ook een kopie van het verslag dat admiraal Holmes’ zelf publiceerde over de aanval. Zij gaven als tegengeschenk het wapenschild van de Trumpeter. De vrede werd als het ware getekend.
Boekgegevens
Anne Doedens en Jan Houter, 1666: het Vlie brandt, Uitgeverij van Wijnen, 978 90 519 4490 7 (€ 28,50)