Knutselen in Berlijn

De Boekenkrant-redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. In hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen?
Deze maand: Dit is mijn Berlijn, een doe-het-zelf-reisgids en een ‘origineel bewaarboek voor jouw herinneringen aan Berlijn.

Vakantiezin
Weg met digitale diavoorstellingen, Facebook-albums en HEMAfotoboeken: Dit is mijn Berlijn is niet alleen een reisgids, maar ook een superleuke opslagplaats voor je herinneringen aan de reis naar deze stad. En daarbij gaat het niet alleen om je vakantiekiekjes. Deze gids is gemaakt in de stijl van Wreck This Journal: op iedere pagina word je gevraagd om bewapend met schaar, lijm, pen en kleurpotlood je Berlijnse avonturen vast te leggen.
Aan de hand van een paar creatieve aanwijzingen en kleurplaatachtige tekeningen maak je het boek echt van jou. Vink de restaurants en cafés af waar je hebt gegeten, teken de jurk na die een miskoop bleek te zijn, en plak je mooiste foto’s op zo’n manier in het boek dat het net polaroids lijken. Voeg metrokaartjes toe, kleur plaatjes van bierflesjes in en schrijf op wat je voorbijgangers hebt horen zeggen. Tussendoor krijg je, zoals je van een goede reisgids verwacht, de nodige weetjes over de stad voor de kiezen – al wijken die behoorlijk af van wat je in de meeste reisboeken tegenkomt.
Dit is mijn Berlijn vertelt je over de bijna jaarlijkse Gemüseschlacht, waarbij inwoners van Friedrichshain en Kreuzberg elkaar bekogelen met ‘alles wat zacht, glibberig en papperig is én stinkt.’ Verder leert deze gids je dat er in Berlijn zo’n 9.8014 honden zijn, hoe je een heerlijke Berliner Luft maakt en dat er op veel Berlijnse straatnaambordjes een mannetje van kurk woont. Als je met die kennis of met je teken- en plakwerk geen indruk maakt op je vrienden als die vragen hoe je vakantie was, weten wij het ook niet meer.

Vakantiedomper
Waar de een dol is op fröbelen, wil de ander juist in alle rust een stad bezoeken. Dit is mijn Berlijn is dan ook bedoeld voor de proactieve knutselaar en niet voor de luie vakantieganger. Wie liever veel wil weten over de traditionele trekpleisters van de stad en praktische reiszaken is tevens bij het verkeerde adres: deze gids geeft je veel tips om je vakantie op een ongebruikelijke manier door te brengen, maar slaat de serieuze informatie ver geschiedenis, hotels en snelwegen over.

Gaan we?
Van Dit is mijn Berlijn krijg je niet alleen zin om in de Duitse wereldstad rond te dwalen, maar ook om je creatieve hersenkronkels eens flink aan de slag te laten gaan. Het boek biedt je een paar voorzetten die je zelf alleen nog maar even knutselvaardig het doel in hoeft te koppen. Steek dus een pot lijm en een paar kleurpotloden in je tas voordat je op de trein naar het oosten stapt, en vergeet vooral deze reisgids niet: want als je terug bent zal je zelf een souvenir hebben gemaakt om nooit te vergeten.

Dit is mijn Berlijn III

Boekgegevens

Anne van Haasteren en Petra de Hamer, Dit is mijn Berlijn, Uitgeverij Mo’Media, ISBN 978 90 576 7702 1 (€ 14,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven