Een Lonely Planet met verdieping

Berlijn is nog nooit zo populair geweest als nu. Zonder opsmuk schetst oud-NOS-correspondent en Berlijnkenner Margriet Brandsma een beeld van deze dynamische stad die nooit slaapt.

Bij velen staat niet meer Parijs op nummer één voor een citytrip binnen Europa, maar Berlijn. Berlijn heeft een stuk van Parijs’ magie weggezogen. Zo lijkt het althans al kijkende naar het grote aantal toeristen dat sinds een jaar of tien de stad bezoekt. Waarom is de Deutsche Hauptstadt ineens zo populair geworden? Deze vraag inspireerde Margriet Brandsma om aan haar vijfde boek te beginnen: Daar is de Muur, een vervolg op het in 2006 verschenen Waar is de Muur?.
Daar is de Muur kan worden opgevat als een reisgids, maar wel een heel uitgebreide. En dat is precies het grote verschil met andere reisgidsen over Berlijn. Doordat Brandsma jarenlang in de stad heeft gewoond en voor de NOS verslag deed van elke gebeurtenis daar, weet ze letterlijk elk detail van de stad. Zo weet ze bij elk plein en busstation en iedere metrohalte of wijk wel een verhaal te vertellen. Waarom de elitebuurt Charlottenburg in het westelijke deel van de stad ligt, bijvoorbeeld: ‘Omdat de wind in Berlijn vrijwel altijd uit westelijke richting komt, gingen welgestelden in het westelijke deel van de stad wonen vanwege de schonere lucht. Nu speelt het geen rol van betekenis meer, maar vroeger met kachels die op bruinskool en hout stookten, wel degelijk.’ De reiziger die van dit soort feiten houdt, zal ongetwijfeld genieten van Daar is de Muur.
In het boek wordt overigens wel duidelijk dat Brandsma het grootste gedeelte van haar carrière heeft doorgebracht als nieuwsjournalist. Daar is de Muur zit namelijk vol feiten zonder enige schwung: het boek is erg informatief en bevat nauwelijks anekdotes of zinsneden die het boek levendiger zouden kunnen maken. Een iets speelsere beschrijving was geen zonde geweest.
Toch moet het de oud-journaliste worden nagegeven dat ze een erg goed en gedetailleerd beeld wegzet van ‘de stad die de naam heeft altijd te veranderen’. Daar is de Muur garandeert elke Berlijn-reiziger niet alleen een inkijk te geven in de hoogtepunten van de stad, maar ook in de achtergrond van de minder bekende plekken. Kortom, Brandsma geeft door de vele details een diepere dimensie aan Berlijn die een simpele Lonely Planet achterwege zou laten.

26 Cover Daar is de muur

Boekgegevens

Margriet Brandsma, Daar is de Muur. Verhalen over Berlijn, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9219 7 (€19,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2016

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven