Mythisch New York

De boekenkrant -redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. in hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen? Deze maand: 3, 2, 1… ACTION! New York van Barbara Boespflug en Beatrice Billon. Een reisgids die belooft ons mee te voeren langs ‘meer dan zestig mythische filmlocaties.’

VAKANTIEZIN?

Voor 3, 2, 1… ACTION! New York maakten Boespflug en Billon een intrigerende selectie van filmlocaties uit de aanzienlijk grote New Yorkse filmgeschiedenis. Het is een veelom- vattende verzameling geworden die alle denkbare soorten films beslaat – van King Kong uit 1933 tot en met The Great Gatsby uit 2013. Maar ook tekenfilms, actie-blockbusters, romantische komedies en filmhuis- klassiekers komen aan bod. Naast de plaatjes van de locaties is er ruimte voor anek- dotes over de acteurs en het filmproces. er is ook zorgvuldig aandacht besteed aan het verza- melen van informatie over de geschiedenis van de betreffende plek, en er worden handige tips gegeven voor het vinden van leuke acti- viteiten, lekker eten en goedkope tickets voor evenementen en bezienswaardigheden. eigenlijk geeft de gids je een zeer compleet beeld van zowel de meest bekende plekken van de stad als onbekende pareltjes. Dat is best verwonderlijk voor een boekje met zo’n specifiek uitgangs- punt. De fotografie doet qua stijl denken aan een mix van polaroids en foto’s met een instagram-filter, met een schitterende Amélie-ach- tige, romantische sfeer als resultaat.

[quote]Van King Kong uit 1933 tot en met The Great Gatsby uit 2013.[/quote]

VAKANTIEDOMPER?

Af en toe lijken Boespflug en Billon in hun enthousiasme over de locatie hun focus op film kwijt te raken. Zo wordt het Vrijheidsbeeld als filmlocatie in Titanic (1997) aangeduid en krijg je veel informatie over de geschiedenis van het monument, maar wordt er niets gezegd over de film zelf. Hoewel de foto’s je de romantiek van de stad intrekken, is het jammer dat er nergens afbeeldingen uit de besproken films worden geplaatst. Wel zijn alle locaties voor- zien van een QR-code die je naar filmtrailers toevoert. een excellent idee, maar voor wie zijn telefoon op vakantie liever thuis laat, blijft er iets te veel aan de fantasie over.

GAAN WE?

3, 2, 1… ACTION! New York laat je kennismaken met zowel de over- donderende plekken als de kleinste en warmste juweeltjes van de stad. en dat allemaal aan de hand van filmlocaties. Hoewel de gids af en toe iets te ver afdwaalt van het filmon- derwerp, is het een boekje dat je als filmfan ongetwijfeld in je koffer wilt stoppen als je die droomtrip naar New York dan eindelijk gaat maken. Mogelijk krijg je zin in meer dan vakantie, en wil je naar NYC verhui- zen om je dagen te vullen met het vinden van alle cafétjes, bakkerijen, musea en parken die als filmster- ren schitteren in deze bijzondere reisgids.

UK0594_UK0595_COV.indd

Boekgegevens

Barbara Boespflug en Beatrice Billon, 3, 2, 1… ACTION! New York, vertaling: Corrie van den Berg, uitgeverij Lannoo, ISBN 978 94 014 1797 6 (€ 19,99)

Berichten gemaakt 5295

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven