Een suikervrije uitdaging

Het wordt steeds duidelijker dat suiker een enorme invloed heeft op de gezondheid. In 100% suikervrij in 30 dagen word je uitgedaagd om een maand lang suiker te laten staan.

Voeding- en lifestyledeskundige Carola van Bemmelen was altijd gek op alles wat zoet was, totdat ze erachter kwam dat suiker en zoetigheid niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk haar leven beheersten. Wat begon als een grap met een vriendin om een aantal weken suikervrij te eten, is ondertussen uitgegroeid tot een regelrechte sugarchallenge. Door middel van een blog, coaching en recepten kun je als lezer de uitdaging aangaan en een suikervrij leven verwezenlijken.

100% suikervrij in 30 dagen is het basisboek om optimaal voorbereid aan de sugarchallenge te beginnen. Zodra je het boek openslaat is het direct duidelijk dat Van Bemmelen een spirituele aanpak hanteert om haar doel te bereiken. De eerste bladzijde staat namelijk vol met citaten die het geloof in jezelf moeten aanwakkeren. Deze aanpak is voor sommige mensen misschien wat zweverig, maar doet absoluut niks af aan de boodschap over gezonder leven die Van Bemmelen wil overbrengen. ‘Het houden van jezelf,’ een les die regelmatig in het boek terugkeert, is bovendien een mantra dat het leven van veel mensen zou kunnen verrijken.

Dit stappenplan moet je helpen om een suikervrij leven te bereiken en vol te houden.

De sugarchallenge gaat in de basis terug tot een plan van drie fasen. Dit stappenplan moet je helpen om een suikervrij leven te bereiken en ook vol te houden. De eerste fase is de voorbereiding: alle zoete verleidingen worden tot een minimum beperkt. Zo moet je je keukenkastjes ontdoen van elke vorm van zoetigheid. Het echte suikervrije leefpatroon start in de suikervrije fase. In deze maand wordt door middel van recepten en coaching inzicht verschaft in je leefpatroon en in waar de valkuilen zich bevinden. Op welke momenten heb je het meest trek in iets lekkers? In de suikerbewuste fase krijg je ten slotte handvatten aangereikt om een suikervrij leven vol te houden – ook als deze maand voorbij is.

100% suikervrij valt op door de sobere opmaak. Behalve foto’s van dames in jaren-50-stijl bevat het boek geen enkele andere afbeelding. De informatie wordt helder en gestructureerd weergegeven inhoud gaat dus boven vorm. Het is even doorbladeren tot je uiteindelijk bij het plan en de daadwerkelijke recepten aanbelandt die je van je suikervolle leven zullen afhelpen. Op de eerste 120 bladzijden legt Van Bemmelen namelijk uitgebreid uit waarom we in de ban van suiker zijn geraakt en wat de schadelijke effecten hiervan zijn.

100% suikervrij in 30 dagen is dus alles behalve een ‘gewoon’ kookboek. Van Bemmelen is erin geslaagd niet alleen symptomen en oplossingen aan te reiken, maar ook de achtergronden van ons suikerprobleem op een toegankelijke manier te belichten.

suikervrij

Boekgegevens

Carola van Bemmelen, 100% suikervrij in 30 dagen, Uitgeverij Unieboek Spectrum, ISBN 978 90 003 2241 1 (€ 15,00)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven