Een heerlijk geurend huis

Terwijl vanuit de woonkamer het geroezemoes rond de borreltafel klonk, stond ik in de keuken geconcentreerd in een pan te roeren. Ik was zenuwachtig. Ik kookte een vegetarisch gerecht voor een groep rascarnivoren met behulp van het kookboek Vegarabia.

Vegarabia is geschreven door chef-kok Greg Malouf en zijn vrouw Lucy. Met hun onvoorwaardelijke liefde voor de Arabische keuken laten zij zien hoe je de mooiste vegetarische ontbijtgerechten, lunches, diners, desserts en hapjes in elkaar draait. Toch voelt het niet aan als een vegetarisch kookboek. Het lijkt eerder een veelzijdige blik op de keuken van het Midden-Oosten, waarbij toevallig geen vlees gebruikt wordt. Zo leer je hoe je boter maakt van crème fraîche en wat er in Arabische landen gedaan wordt met pasta’s, noten en zaden. Ook mooi: Vegarabia is werkelijk prachtig vormgegeven. De mintgroene kaft met de gouden citroenboom op de voorkant en de gele zijkanten van de pagina’s lokken je het kookboek binnen, waar de gefotografeerde maaltijden je doen watertanden.
Ik besloot een stuk of vier recepten uit te proberen. Daarbij liep ik wel tegen wat problemen aan. Ik heb geen tajine en geen ijsmachine; daardoor vielen er een aantal mooie hoofdgerechten en toetjes af. Dan was er nog de jacht naar ingrediënten; waar kun je in godsnaam witte courgettes, fregola of granaatappelmelasse kopen? Gelukkig komen de Maloufs met alternatieve ingrediënten voor producten die moeilijk te vinden zijn. Trouwens: mijn buurtsuper had verrassend veel Arabische ingrediënten op voorraad, zoals kurkuma en harissa.
Uiteindelijk maakte ik eerst een aardappelsalade met erwten en Perzische specerijen. Later volgden een omelet met witte courgette en munt als ontbijt, en een Oosterse bramenkruimelcake voor mijn collega’s bij de Boekenkrant. Keer op keer vulde het eten ons huis met ongebruikelijke maar fantastische geuren. De porties waren wel wat klein: de aardappelsalade, die bedoeld was voor vier personen, was amper genoeg voor twee mensen. Pas later ontdekte ik in het voorwoord van de Maloufs dat het de bedoeling is om meerdere gerechten op één avond te combineren. Helaas waren de recepten voor mij te ingewikkeld en tijdrovend om dat te doen. Gelukkig biedt een extra pitabroodjeop zo’n moment altijd uitkomst.
Toen brak de avond aan waarop ik mijn bevriende carnivoren ontving. Na flink wat zwoegen in de keuken serveerde ik Libanese gekruide kikkererwten en aubergine met pita. De verrassende smaak van kaneel, piment en gemberpoeder zorgde ervoor dat iedereen aan tafel genoot van het eten. De grootste carnivoor onder ons had als eerste zijn kommetje leeg. ‘Weet je, ik heb het vlees helemaal niet gemist,’ riep hij. ‘Dit was echt lekker. Eerlijk!’

Vegarabia

Boekgegevens

Greg & Lucy Malouf, Vegarabia. Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten, vertaling: Kim Steenbergen, Uitgeverij Good Cook, ISBN 978 94 614 3124 0 (€ 29,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2015

Berichten gemaakt 5309

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven