Idyllisch op het platteland

Zelfs voor wie niet van koken houdt is Echt eten 2, als Jon in Frankrijk een heerlijk boek met prachtige foto’s van het Franse plattelandsleven en lekker eten.

Door Sonja Wessels

Jonathan Karpathios houdt duidelijk van goed en eerlijk eten. Net als in zijn vorige boek (Echt Eten) gaat hij terug naar de bron. Deze keer neemt hij de lezer mee naar Zuidwest-Frankrijk, waar zijn vrienden Sandra en Santi, naast het runnen van hun camping, groente en fruit kweken en dieren houden met respect voor de natuur. Echt eten biedt recepten, verhalen en tips om je te helpen zelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld in de moestuin.

Naast een aantal basisrecepten bevat Echt eten 2 instructies voor gerechten die ingedeeld zijn naar de vier seizoenen. Tussen de recepten in staan verhalen waarmee je uren zoet bent. Karpathios vertelt over eenden, bijen, inkuilen (een vorm van conserveren) en nog veel meer.

Uiteraard ben ik aan de slag gegaan met de recepten. Eerst maakte ik twee klassiekers: coq au vin en een salade van witlof, peer, honing, noten en blauwe kaas. Deze gerechten zijn gemakkelijk te maken en ook nog eens heel lekker. Daarna heb ik gelakte eend à la Sant gemaakt. Deze maaltijd stond zo op tafel en smaakte fantastisch. Minder geslaagd was de gepofte biet met appelchutney en hazelnoten; na anderhalf uur in de oven waren de bieten nog altijd knalhard. De chutney was wel prima.

Echt eten 2 besteedt ook aandacht aan een aantal minder aantrekkelijke aspecten van het boerenbestaan. Hoewel ik mezelf geen worst zie maken of eenden slachten, vind ik het interessant dat Karpathios ook hierover vertelt – al heeft hij het misschien allemaal net ietsje te mooi en idyllisch beschreven.

Al met al doet dit boek je verlangen naar een landelijk leven, met uitstapjes naar markten, streekgerechten en urenlang tafelen. Ik verheug me nu al op de zomer, het maken van de limonades en de heerlijke gerechten voor op de BBQ.

Echt eten

Boekgegevens

Jonathan Karpathios, Echt eten 2. Als Jon in Frankrijk, Karakter uitgevers, ISBN 978 90 452 0418 5 (€ 29,95)

Deze recensie verscheen eerder in BKKoken, editie mei 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven