Een complex moordverhaal

Frode Sander Øien is een veelzijdig man; hij is schrijver, vertaler van Shakespeare-toneelstukken en een artiest met zes albums. Onder het pseudoniem Samuel Bjørk schreef hij Ik reis alleen, het eerste boek van een nieuwe thrillerserie.

Ik reis alleen is het soort thriller waarvan je zo weinig mogelijk af moet weten voordat je begint met lezen. Het verhaal draait om Mia Krüger, met haar briljante maar ook geteisterde brein, en Holger Munch, een veteraan die aan het roer staat van een speciale politie-eenheid in Oslo. Mia en Holger hebben elkaar aan het begin van het boek al een tijdje niet gezien, maar ontmoeten elkaar weer wanneer een man het lichaam van een meisje vindt. Ze is opgehangen in een boom, draagt poppenkleren en er hangt een bordje om haar nek met daarop de tekst ‘ik reis alleen’.

Bjørk vertelt zijn verhaal vanuit het perspectief van maar liefst tweeëntwintig verschillende personages

Bjørk vertelt zijn verhaal vanuit het perspectief van maar liefst tweeëntwintig verschillende personages. Hierdoor krijg je een overkoepelend idee van de werkzaamheden van de politie-eenheid, maar krijg je ook een beeld van de manier waarop de verscheidene personages iets met de zaak te maken hebben. Desondanks zorgt deze complexe vertelstijl voor de nodige verwarring en een trage start. Sommige personages komen maar een keer aan het woord, zonder dat de noodzaak daarvan meteen duidelijk is. Toch werpt Bjørks vertelstijl zijn vruchten af: wanneer de lezer langzaam steeds meer stukjes van de puzzel in handen krijgt, lopen het mysterie en de spanning op.
De personages in Ik reis alleen zijn allemaal geloofwaardig en de Scandinavische setting is, zoals zo vaak, erg succesvol. Bjørk creëert een rustige en enigszins vredige sfeer en dat maakt de moord op het meisje extra schokkend. Het laatste stuk van het boek is ietwat voorspelbaar, maar ik kan niet ontkennen dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Er waren nog redelijk wat losse eindjes nadat het boek geëindigd was, die hopelijk opgepakt zullen worden in het vervolg.
Bjørk heeft in ieder geval een goede bodem aangelegd voor zijn serie en afgaande op het einde van Ik reis alleen liggen er voor Mia en Holger nog veel gecompliceerde moordzaken in het verschiet.

Ik reis alleen

Boekgegevens

Samuel Bjørk, Ik reis alleen, vertaling: Renee Vink, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6555 9 (€ 16,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven