De Boekenkrant tipt: geschiedenisboeken over werk

Deze maand is het de Maand van de Geschiedenis. Het thema: ‘aan het werk’. Werk is voor iedereen anders en over de eeuwen heen veel veranderd. Van landheren en bakkers tot bankier en kledingmaker. Het thema is ontzettend breed, waardoor er veel boeken zijn die over werk gaan. Om wat inspiratie te geven tipt de Boekenkant er vier.
James Suzman, Werk. Een geschiedenis van de bezige mens – van de oertijd tot heden, vertaling: Fred Hendriks, Uitgeverij Thomas Rap, 416 pagina’s (€ 24,99)

Werk
Ben je geïnteresseerd in werk door de eeuwen heen? Dan kan James Suzman je meenemen in de geschiedenis van de bezige mens, van de oertijd tot het heden. Waarom draait alles in onze samenleving om werk? En hoe zou onze wereld eruitzien als werk een minder belangrijke rol zou spelen in ons dagelijks leven? Werk definieert ons, het bepaalt waar we ons elke dag naartoe begeven en met wie we onze tijd doorbrengen. Het beïnvloedt onze manier van denken en onze eigenwaarde. Maar dat is niet altijd zo geweest. Economen voorspellen al langer dat we steeds meer vrije tijd zullen krijgen. Maar nu werk zo belangrijk is geworden, klinkt dat perspectief minder aanlokkelijk. Suzman laat zien dat onze focus op productiviteit een relatief nieuw fenomeen is. Vanuit de geschiedenis werpen we een blik op de toekomst om te ontdekken dat het misschien wel tijd is voor een andere kijk op ons dagelijks werk.


Astrid Schutte, De laatste heer. Hoe de bevoorrechte klasse in Nederland plaatsmaakte voor de gewone man, Uitgeverij Ambo|Anthos, 256 pagina’s (€ 22,99)

De laatste heer
Misschien ben je meer geïnteresseerd in een familiegeschiedenis, geschreven door iemand met een persoonlijke betrokkenheid. In De laatste heer ontvouwt Astrid Schutte de fascinerende geschiedenis van het einde van de Nederlandse standenmaatschappij. De twee hoofdpersonen zijn prominente bewoners van haar Gelderse geboortedorp Baak: kasteelheer Werner Helmich en haar vader Jan, een pachterszoon die op jonge leeftijd wees is geworden. 

In de eeuw waarin de traditionele elite zijn positie verliest heeft erfgenaam Werner de taak het familiehuis voor zijn nageslacht veilig te stellen. Jan droomt er ondertussen van om hogerop te komen in het leven. De wegen van de kasteelheer en de pachterszoon kruisen elkaar: kasteelheer Werner schiet Jan te hulp bij het najagen van zijn droom, terwijl hij de zijne moet opgeven. De laatste heer van Astrid Schutte is daarmee zowel een saluut aan verloren tijden als een eerbetoon aan het nieuwe Nederland, waarin wat je kúnt belangrijker is dan de plek waar je wieg heeft gestaan.

John Steinbeck, De druiven der gramschap, Uitgeverij L.J. Veen Klassiek, vertaling: Alice Schrijver, 603 pagina’s (€ 17,50)

De druiven der gramschap
Dit is een echte Amerikaanse klassieker. De druiven der gramschap, een epos over de Grote Depressie, werd bekroond met de Pulitzer Prize en John Steinbeck ontving in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur.

Schokkend en controversieel was John Steinbecks klassieke meesterwerk De druiven der gramschap toen het in 1939 verscheen en Amerika ineens met zijn eigen zelfkant confronteerde. Tegen de achtergrond van het kurkdroge Oklahoma en het Californische migrantenleven volgen we de familie Joad, die, net als duizenden andere kleine boeren en landarbeiders in de jaren dertig, gedwongen is naar het Westen te vertrekken op zoek naar het beloofde land – en in ieder geval naar werk. Hun verhaal is er een van valse hoop, onmogelijk verlangen en dromen die in duigen vallen. Toch weet Steinbeck hun strijd zó intens menselijk, groots en met een geweldige morele visie te beschrijven, dat De druiven der gramschap een lofzang op het uithoudingsvermogen en de waardigheid van de menselijke geest is.


Toni Boumans, Je mag wel bang zijn, maar niet laf. De enerverende en noodlottige geschiedenis van de familie Bakker, Uitgeverij Balans, 304 pagina’s (€ 23,99)

Je mag wel bang zijn, maar niet laf
Dit epische verhaal gaat over de uitzonderlijke Friese familie Bakker en haar succesvolle modehuis – van streng gereformeerde, noordelijke notabelen tot onverzettelijke, homoseksuele verzetsstrijders.

Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, zoon van de kastelein van herberg De Drie Zwaantjes in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun negen kinderen – het zouden er vijftien worden – een garen- en-bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak P.S. Bakker wordt al gauw een begrip en groeit in de jaren die volgen uit tot een bekend modehuis in het noorden, met filialen in Leeuwarden en Groningen. De streng gereformeerde Bakkers zijn ook bestuurlijk en politiek actief. Van de kleinkinderen van Popke en Dieuwke zijn er enkelen homoseksueel, een geaardheid die ze vanuit hun gereformeerde achtergrond proberen niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk, en hun neef, uitgever Bert Bakker, spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in Amsterdam. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet.

Voor het eerst lieten de nazaten zich interviewen over hun voorouders. Toni Boumans kreeg toegang tot veel persoonlijke documenten en schreef een onvergetelijk verhaal van een familie met een bewonderingswaardig moreel kompas.

Benieuwd geworden? Bestel deze boeken bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven